60% din populaţia de peste 40 ani a României este cardiacă”

Campania de prevenție și depistare precoce a bolilor cardiovasculare și, implicit, a accidentului vascular cerebral, în rândul populației din Ilfov, a ajuns la Gruiu. Prin bunăvoința primarului Ion Samoilă și a cadrelor medicale de la Dispensarul Comunal Gruiu, pe 17 decembrie, zeci de săteni au beneficiat de controale gratuite, oferite de specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CadioRec din Corbeanca. 

România ocupă locul trei în lume la mortalitatea prin bolile cardiovasculare. Medicii avertizează că doi din trei români mor din cauza complicațiilor afecțiunilor inimii și vaselor sanguine. La fiecare 20 de minute, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar, la fiecare 30 de minute, alta face infarct. Pentru a scădea mortalitatea în rândul populației din Ilfov, specialiștii CardioRec în parteneriat cu Jurnalul de Ilfov, au demarat campania de prevenție și depistare precoce a bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral. Pe 17 decembrie, beneficiarii programului au fost locuitorii din Gruiu.    

Localnicii din Gruiu, au făcut controale cardiovasculare neplătite   

Mai exact, aproximativ 30 de localnici și-au controlat, gratuit, sănătatea cardiacă, cu scopul de a evita sau depista la timp îmbolnăvirea prin afecțiuni grave de inimă și vase sanguine. Echipa medicală coordonată de dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie CardioRec și, totodată, unul dintre fondatorii centrului medical de la Corbeanca, dr. Antonia Voicescu, medic primar medicină internă și un asistent medical le-au făcut pacienților electrocardiograma, determinarea pulsului, le-au măsurat tensiunea arterială și le-au testat capacitatea pulmonară. De la profesioniștii în sănătate pacienții au primit și cele mai bune sfaturi pentru a evita complicațiile care cauzează paralizii sau grăbesc decesul. 

Cei depistați la risc beneficiază de internare gratuită 

La finalul investiga­țiilor cardiovasculare, diabeticii au aflat de la dr. Mihaela Constantin, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, cum să-și țină sub control diabetul, iar obezii cum să-și schimbe stilul alimentar, ca să prevină îmbolnăvirea inimii și a vaselor sanguine. 

Pe lângă investigațiile medicale, echipa ­CardioRec s-a ocupat și de educația medicală a sătenilor de la Gruiu. Ca să fie cât mai bine informați, pacienții controlați în cadrul campaniei au primit de la specialiști materiale informative privind riscurile cardio și cerebrovasculare, importanța prevenției și a instituirii terapiei adec­vate în stadii incipiente, când rata de succes a tratamentului este mult mai mare. Prin amabilitatea specialiștilor, pacienții care au fost de­pistați la risc vor efectua investigații suplimentare, gratuit, la Centrul de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, din Corbeanca, în baza trimiterii de la medicul de familie. Acolo unde a fost cazul, s-a recomandat internarea, fără contribuția pacienților.    

“România are cam 60% din populația de peste 40 de ani cu afecțiuni cardiace. Este un lucru foarte grav. Doi dintre pacienții consultați în cadrul campaniei de la Gruiu puteau să moară oricând. Astăzi, am văzut și foarte mulți diabetici, unii dintre ei cu boala tratată incorect, ceea ce le înrăutățește și mai mult starea de sănătate. Avem prea mult diabet în țară. Trebuie știut că diabetul nu doare, dar dă complicații cardiace grave. Cam 60% dintre pacienții controlați sunt cardiaci. Patru dintre ei au fibrilație atrială și prezintă risc crescut de accident vascular cerebral. Cam 10% au necesitat internare. Având în vedere situația pacienților de aici, ne-am propus ca o zi pe lună să revenim cu aceste controale la Gruiu”, a spus dr. Clara Alexandrescu, cardiolog și coordonatorul echipei medicale. De asemenea, dr. Alexandrescu a ținut să precizeze că, “toți oamenii cu vârste peste 40 de ani și cei care au palpitații ar trebui să-și facă o electrocardiogramă și să urmeze sfaturile medicului cardiolog. Mai este imporant să se reducă și consumul de sare. Nu trebuie să consume mai mult de șase grame de sare pe zi”. 

“Am răspuns fără să mai stăm pe gânduri inițiativei specialiștilor de la CardioRec. Ne dorim să avem pacienți mai sănătoși, de aceea vom susține în continuare programele destinate sănătății localnicilor. Ne bucurăm că aceste investigații de profil se realizează la noi în comună și asigurăm o bună colaborare cu specialiștii, în folosul pacienților”, ne-a spus Tanța Cerchez, asistent medical al Dispensarului Comunal Gruiu. De altfel, asistentul Tanța Cerchez și cadrele medicale de la Gruiu nu sunt la prima campanie pe care o susțin. În vară, profesioniștii ­CardioRec Corbeanca au realizat con­troale de specialitate gratuite localnicilor din Gruiu, în cadrul programului de prevenție a infarctului miocardic. 

Echipa CardioRec revine la Gruiu o zi pe lună

Așadar, locuitorii din Gruiu care nu au fost prezenți la controalele oferite de specialiștii ­CardioRec pe 17 decembrie, la Dispensarul Comunal, vor putea fi consultați în curând. Echipa medicală condusă de dr. Clara Alexandrescu va reveni la Gruiu o dată pe lună și va consulta, în cadrul campaniei de prevenție și depistare a bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral, demarată de CardioRec și Jurnalul de Ilfov.