În ciuda provocărilor cu care se confruntă, cu resurse limitate și un sistem de sănătate care le creează obstacole, medicii de familie continuă să ofere îngrijiri medicale esențiale și să își dedice eforturile pentru binele pacienților.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 687

Subliniam, încă din ediția trecută a ziarului Jurnalul de Ilfov, că lipsurile și nevoile medicilor de familie ar putea afecta milioane de oameni. Problemele financiare, sistematice și administrative au un impact direct nu doar asupra profesioniștilor din sănătate, ci și asupra pacienților – care ar putea ajunge în situația de a-și achita consultația la cabinet sau, și mai grav, ar putea rămâne definitiv fără asistență medicală primară.

Problemele tehnice și administrativ-birocratice creează o dezorganizare generală în serviciile medicale primare. Programări întârziate, gestionare defectuoasă a dosarelor medicale și dificultățile în obținerea actelor pot conduce la o scădere semnificativă a eficienței serviciilor medicale oferite pacienților.

După cum se știe, Casa Națională de Asigurări de Sănătate utilizează ­SIUI. Acest sistem are rolul de a gestiona și de a identifica unitățile sanitare, furnizorii de servicii medicale și prestatorii de asistență medicală. Mai exact, SIUI furnizează informații despre toate entitățile din sistemul de sănătate, inclusiv cabinetele medicale, spitalele, laboratoarele, clinici și alte unități similare. Din păcate, de nenumărate ori, acest sistem este nefuncțional și creează un adevărat haos. Situația critică în care se află medicii de familie, pe care am început să o prezentăm încă din ediția de săptămâna trecută a Jurnalului de Ilfov, reprezintă nu doar o provocare pentru aceștia, ci și o amenințare directă pentru asistența medicală primară.

Calitatea asistenței medicale, în pericol

Este imperativ ca autoritățile și factorii de decizie să recunoască gravitatea problemelor și să implementeze soluții eficiente pentru a asigura un acces corespunzător la servicii medicale primare pentru toți membrii comunității. În absența unor măsuri urgente, riscul de excludere și degradare a calității asistenței medicale va persista, afectând în mod negativ sănătatea și bunăstarea a milioane de oameni.

”Pe mine nu mă încălzește că, în astfel de situații, mi se spune că, acolo – la Casa Națională de Asigurări de Sănătate – sunt probleme IT. Nu este treaba mea. Când noi, medicii de familie, am spus că nu avem suport pentru implementarea cardului de sănătate și pentru acest SIUI, deoarece acestea necesită o bază informatică solidă, ni s-a spus că vrem să furăm și au introdus acest sistem care este nefuncțional foarte des. Avem zile în care așteptăm ore întregi ca să putem elibera o rețetă. Și, chiar și în acest context, ni s-au scăzut punctele. Și atunci, haideți să ne gândim! O treime dintre medicii de familie din întreaga țară sunt pensionabili. Ar trebui să vină tinerii în locul acestora, dar medicina de familie nu mai este atractivă pentru aceștia, fiindcă este și extenuantă și prost plătită. Nu merge sistemul, nu știm dacă persoana pe care o avem în cabinet în momentul respectiv este asigurată sau nu la sănătate. Nu o putem verifica. Degeaba ni se dau comunicări prin care ni se cere să dăm ”offline”. De multe ori ne trezim că nu ni se introduce rețeta în sistem și noi suntem buni de plată când vine Curtea de Conturi la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. După părerea mea, niciun IT-ist nu ar vrea să se angajeze la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru că știe cum sunt aparatele. Așa nu se poate. Achiziționezi o aparatură și nu te îngrijești de mentenanță. Se știu foarte bine lucrurile acestea. De când au luat aparatura, nu s-au îngrijit să facă un contract de mentenanță cu cineva. Plus că este vorba și de suprasolicitare. Avem o relație foarte bună cu doamna președinte Aurelia Isărescu și cu întreg colectivul CJAS Ilfov. Dar și CJAS Ilfov se supune Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În orice caz, nu ne lăsăm. Este un moment de respiro pentru că am obținut câteva lucruri după ce am ieșit să protestăm în stradă, dar încă suntem în alertă”, ne-a spus dr. Doina Sima, medic primar în medicină de familie, președintele Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Ilfov.

Lista de medicamente compensate trebuie revizuită

Și compensarea medicamentelor pentru pa­cienții cu venituri mici este o problemă foarte serioasă în România, căreia medicii de familie vor să-i găsească rezolvarea cea mai bună pentru bolnavi. Listele de medicamente compensate sunt limitate astfel încât anumite tratamente sau medicamente nu sunt incluse, limitând posibilitatea de tratare a pacienților. ”Ne confruntăm, așadar, cu încă o problemă. Există niște liste de compensare a medicamentelor – cu 50%, 90% și 20%. Medicamentul se compensează din prețul de referință pe care îl stabilește Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Există o facilitare pentru cei cu pensii mai mici, ca ei să primească medicamente pe lista B, care sunt compensate 50%, iar tu ca medic de familie să le poți trece cu compensație 90%. Dar, trebuie să respecți totuși o limită, de până la 330 de lei pentru fiecare pacient. Totalul medicamentelor de pe lista B trebuie să fie 330 de lei per pacient. Există medicamente scumpe, deci și aici ar trebui să se umble. Doctorii de familie pot să dea compensarea de 90% pentru cei cu venituri mici, dar în sine, fie la venituri mici, fie la venituri ”normale” compensația de 50%, lista B are un plafon pe care tu ca medic, nu poți să-l depășești. Nu poți să dai doar trei, poți să dai și patru, și cinci medicamente, dar în acelea trebuie să păstrezi limita de 330 de lei. Și asta este o problemă. Acum, în urma protestelor noastre, guvernanții spun că va fi o rectificare bugetară. Dar noi o să continuăm să luptăm – în primul rând pentru pacienți, dar și pentru noi, pentru că și noi suntem oameni, avem familii, avem niște obligații și trebuie să trăim. Este foarte trist ce se întâmplă pentru că, totuși, suntem o elită. Dar, din păcate. România nu-și respectă elitele”, a mai spus dr. Sima.

Colegiul Medicilor Ilfov are nevoie de sediu

Absența unui sediu, care să corespundă nevoilor medicilor, este o problemă fundamentală pentru Colegiul Medicilor Ilfov (CMI). Acest aspect afectează nu numai comunicarea între medici, ci și furnizarea de servicii eficiente către pacienți. Dezbaterea și schimbul de informații ar fi îmbunătățite foarte mult într-un spațiu dedicat. Mai mult, absența unui sediu fizic îngreunează obținerea anumitor acte de către membrii Colegiului. ”Am o mare durere în suflet pentru că, deși sunt la al doilea mandat, nu avem un sediu. Nu am reușit, nici nu am avut bani pentru așa ceva. Noi avem o cămăruță la DSP Ilfov unde nu poți să ții măcar o ședință cu membrii Biroului Executiv sau cu cei ai Consiliului pentru că-ți cad bibliorafturile în cap. Și asta, în condițiile în care cotizația la Colegiu, la nivel de țară, s-a dublat. Acum este o sută de lei pe lună. Am încercat, am vizionat sedii pentru că am vrut să cumpărăm. Am mers până la un precontract cu banca. Găsisem să cumpărăm ceva, dar a fost distribuit altcuiva de către antreprenor. De ce merge atât de greu acest lucru la noi? Pentru că am căutat să găsim un spațiu în apropierea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Ilfov (CJAS Ilfov) gândindu-ne la nevoile medicilor. De exemplu, atunci când un medic vine la DSP Ilfov să-și rezolve o problem sau vine la CJAS Ilfov, pentru că este în aceeași clădire, vine și la Colegiul Medicilor Ilfov. Dar, din păcate, nu am găsit nimic. Nu sunt spații. Am făcut și un memoriu la Ministerul Sănătății, și am luat în calcul chiar și o clădire modulară. Nu am rezolvat nimic, dar nu ne lăsăm. Am încercat să închiriem, dar am găsit variante prea departe, iar medicii ar fi nevoiți să lipsească de la serviciu pentru a putea să-și rezolve o problemă la Colegiul Medicilor Ilfov. Am încercat să digitalizăm, dar când medicul vrea să vină la sediu ca să ridice un act personal, nu avem un sediu unde să-l primim. La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Ilfov suntem favorizați”, a adăugat dr. Sima.

Fără orgolii, în sprijinul pacienților

Având un rol esențial în coordonarea cazurilor medicale, profesioniștii în medicina de familie își exprimă dorința de a fi eliminată necesitatea ca pacienții să stea ore în șir la ușile spitalelor și de a evita deplasările inutile printre unitățile sanitare. Se dorește o comunicare eficientă între medicii de familie și restul unităților sanitare. ”Noi nu ne-am luptat pentru o majorare a salariilor, cum fac multe și cum vor mai face multe sectoare de activitate. Noi am înțeles situația – că nu sunt bani – și nu am cerut o mărire. Noi, Colegiul Medicilor Ilfov, am încercat să facem în așa fel încât să existe o colaborare între diferitele specialități. Cred că succesul unei medicine de calitate depinde, în afară de faptul că trebuie să ai aparatura corespunzătoare, și de respectul între specialități. Deci, ar trebui să lăsăm orgoliile și să respectăm fiecare profesia, specialitatea celuilalt. Trebuie ca tu, medic de familie, să-l respecți pe medicul din ambulatoriu sau pe cel din spital, dar și invers. Orgoliile nu duc decât la dezbinare, iar noi nu trebuie decât să fim uniți. Eu am luptat foarte mult pentru treaba asta. De câte ori am organizat un simpozion, și am organizat simpozioane de înaltă calitate, i-am cooptat și pe dumnealor. Noi, cei din conducerea CM Ilfov vrem să fim unii lângă alții, pentru că doar colaborând putem reuși. Eu știu cu ce mă confrunt în cabinetul meu, dar trebuie să știu și cu ce se confruntă colegul meu; la rândul său și acesta trebuie să cunoască problemele din specialitatea mea și doar astfel putem găsi o rezolvare a unei situații medicale. În străinătate, medicul de familie are multe legături cu confrații săi de alte specialități; și ca urmare, mulțumită acestor legături, pacientul are numai de câștigat. Sunt și voi fi totdeauna pentru o continuă educație medicală, pentru respect și colaborare cu toți medicii, indiferent de specialitate”, a concluzionat dr. Doina Sima.