Biserica Ortodoxă celebrează de cele mai multe ori ziua morţii sfinţilor. Există însă, şi excepţii în care bisericile ortodoxe de pretutindeni sărbătoresc şi zilele de naş-tere ale sfinţilor. Amintim aici ziua de 8 septembrie când e celebrată Naşterea Sfintei Fecioare Maria, 24 iunie când se sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan şi 25 decem-brie când e stabilită ziua Crăciunului sau a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos. Aşadar, duminică, în toate bisericile ortodoxe din ţară se oficiază slujbe speciale cu ocazia celebrării Zilei Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.

Viaţa Sfântului Ioan  

Creştinii din toate colţurile ţării sărbătoresc în această duminică, pe 24 iunie, ziua cea mare a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, slujitorii bisericilor orto­doxe susţin cuvântări religoase de pomenire a Naşterii Sfântului Ioan. Sărbătoarea are un temei biblic, evenimentul fiind consemnat de Luca în Evanghelia lui. Se ştie că Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut cu şase luni înaintea Mântuitorului Iisus Hristos. Importanţa zilei de 24 iunie este atestată documentar încă din secolele IV-V. Cine a fost Ioan Botezătorul? Ioan a fost fiul preotului Zaharia şi a venit pe lume în Cetatea Orini. Naşterea lui a fost vestită părintelui său de către îngerul Gavriil care nu a dat crezare acestui lucru şi a rămas mut până când i-a pus numele fiului său. Despre Sfântul Ioan se ştie că s-a retras în pustiu şi a trăit în nevoie până când a în-ceput să predice. De a lungul vieţii, rolul lui Ioan a fost de a pregăti lumea pentru venirea lui Hristos şi de a-L descoperi omenirii ca fiind Fiul lui Dumnezeu. 

Ioan este recunoscut drept “cel mai mare între cei născuţi din femei” şi “cel mai mic în împărăţia cerurilor”. Ultima afirmaţie face referire la faptul că împărăţia ceru-rilor nu era deschisă omenirii în vremea lui, Sfântul Ioan fiind atunci, mai mic decât un înger.

Moartea lui 

Din Evanghelie se cunoaşte faptul că Ioan a fost decapitat la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naştere. În vremea aceea, Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Se ştie că Botezătorul îl mustrase pe Irod pentru trăirile sale nelegiuite cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Orbită de ură, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei care dansase şi plăcuse oaspeţilor, şi în special lui Irod să ceară capul lui Ioan drept răsplată. 

Acatistul Sfântului Ioan 

În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. 

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!

Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie!

Sla­vă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie! 

Împărate ceresc, Mân­gâietorule, Duhul ade­­vărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătăţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălășluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre. 

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi!

Sfin­­te  Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi!

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi! 

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin. 

Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău. 

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin. 


Sărbătorile închinate Botezătorului 

Soborul Sfântului Ioan, 7 ianuarie 

Prima şi a doua Aflare a Capului Sfântului Ioan, 24 februarie 

A treia Aflare a Capului Sfântului Ioan, 25 mai 

Naşterea Sfântului Ioan, 24 iunie 

Zămislirea Sfântului Ioan, 23 septembrie. 

Bisericile care-i poartă hramul

Biserica Sfântul Ioan cel Nou – de la Piaţa Unirii din Bucureşti, colţ cu Bulevardul Coşbuc 

Biserica Tăierea Capului Sfântului Ioan, din Vaslui – cunoscută ca Biserica Domnească din Vaslui 

Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, din Suceava 

Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, din Focşani 

Biserica Sfântul Ioan, de la Piatra Neamţ