Scriam la sfârşitul lunii martie despre lucrările ample de canalizare vacuumatică ce se desfăşurau la acel moment în Dragomireşti-Vale. Atunci, în martie, primăria şi Consiliul Judeţean Ilfov  tocmai semnaseră un contract de  asociere în valoare de 250.000 lei pentru etapa a 4-a a canalizării comunei. Astăzi, în luna august, această etapă a 4-a a lucrărilor de canalizare pentru Dragomireşti-Vale se apropie tot mai mult de finalul complet prevăzut pentru luna octombrie prin inaugurarea staţiei de vacuum din Dragomireşti-Vale în ziua de 22 august.

 

Nihil sine Deo/Nimic fără Dumnezeu

O asemenea investiţie preţioasă în toate sensurile nu putea fi lăsată în voia sorţii şi, de aceea, a fost sfinţită şi aşezată, în acest fel, sub ocrotirea lui Dumnezeu prin puterea Duhului Sfânt. Preotul  paroh Gheorghe Toader Dolha de la parohia Dragomireşti Deal a săvârşit slujba sfeştaniei (sau a Aghiasmei Mici) în prezenţa primarului Gheorghe Socol, a viceprimarului Dumitru Ilioiu, a secretarului Alexandru Nica. Au mai fost de faţă angajaţi ai primăriei şi locuitori din preajma staţiei de vacuum. Iar vocea pătrunzătoare a părintelui Dolha combinată cu rugăciunile pentru ca: “apa aceasta să se sfinţească cu puterea, cu lucrarea şi cu pogorârea Sfântului Duh” şi cu degetele împreunate în semnul Sfintei Cruci pentru ca „prin gustarea şi stropirea cu apa sfinţită să ne trimită Dumnezeu binecuvântarea Sa, care spală întinăciunea patimilor”, au fost bine plăcute sufletului şi bine primite de toţi cei prezenţi.

10 perechi de pantofi uzate pe la uşile Apa Nova

Momentul sfinţirii odată trecut, primarul Gheorghe Socol a relevat într-un scurt discurs demersurile făcute: „Pentru noi, aici, vorbesc faptele şi nu tăierea unei panglici, iar astăzi am închis o etapă din marele proiect pe care îl avem la Dragomireşti-Vale privind canalizarea. Este, dacă vreţi, cea mai grea parte a investiţiei. În momentul de faţă, tot satul Dragomireşti-Deal este canalizat şi la momentul începerii am avut cele mai ­mari probleme legate de cele 3 canale de aducţiune a apei potabile care merg către Bucureşti. Iar zona apeductelor înseamnă 60% din suprafaţa satului Dragomireşti-Deal.  Poate provi­denţa, poate norocul mi-au scos în cale doi oameni: Artemiu Terheş şi Grigore Stănică, oameni cărora le aduc mulţumiri publice, căci fără ei investiţia nu s-ar fi putut realiza. Deşi poate nu vă vine să credeţi, staţia de va­cuum unde ne aflăm acum, la Dragomireşti-Vale, este în funcţiune, sunt racordate 6 persoane iar ştiinţa şi tehnica fac ca, deşi în funcţiune, pompele să nu se audă. Ce vedeţi aici este ultima generaţie a tehnicii şi inovaţiei în privinţa reţelelor va­cuumatice de canalizare din lume. Aş putea să vorbesc până dimineaţă de­spre ce înseamnă această investiţie. Pot doar să afirm că mi-am uzat vreo 10 perechi de pantofi pe la uşile Apa Nova unde negativismul şi respingerea totală m-au întâmpinat mereu. Desigur, că i-am înţeles, legislaţia era de partea lor, însă pentru noi trebuia găsită o altă soluţie. Anul trecut, directorul de la Apa Nova m-a rugat să-i permit să vină să vadă prima noastră staţie de vacuum, căci acest sistem se doreşte a fi implementat şi în Bucureşti. I-am permis, nu înainte de a-i aduce aminte de antecamera şi drumurile pe care le-am făcut la ei. Am rămas surprins să constat că oameni care lucrează într-o societatea puternică, care încasează bani frumoşi, nu au nici cea mai mică idee de­spre canalizarea vacuumatică. În anii ‘90 când am terminat facultatea, aceste principii de canalizare vacuumatică erau în faza de pionierat, multă lume nu avea habar de ele şi se pare că nici acum. Investiţia pe care o inaugurăm astăzi ridică valoarea financiară a zonei de circa 20-30, dacă nu chiar 100 de ori. Totuşi, vom tăia şi o panglică, în jurul datei de 20-30 octombrie când toată lucrarea de canalizare va fi terminată în toată comuna.», a promis primarul Gheorghe Socol.

Staţia funcţionează automat

Prezent la mica festivitate, Ştefan Terheş, fiul specialistului Artemiu Terheş amintit de primarul Socol  a scos în evidenţă saltul enorm pe care l-a făcut Dragomireşti Deal.  «Acum 4 ani mare parte din comuna Dragomireşti Deal era menită să rămână în secolul XV. Astăzi, suntem în secolul XXII! Sistemul staţiei de vacuum are 8 m reţea colectoare, funcţionează pe principiul presiunii negative, colectarea se face în cămine şi un cămin deserveşte 2-3 proprietăţi.  Toată apa menajeră ajunge în rezervorul de vacuum care este la subsol  şi, apoi, într-un final ajunge la staţia de epurare. Este uşor de utilizat şi de întreţinut odată ce sistemul este pus în funcţiune. Sistemul este prevăzut să funcţioneze automat, independent, semnalizând orice fel de eroareprin sms către operatori care, la rândul lor pot să urmărească pe dispozitive operarea şi funcţiile care sunt semnalizate, în timp real şi de oriunde din ţară sau din lume. Astfel se poate interveni la distanţă asupra parametrilor de funcţionare. Se mai poate să se întrerupă curentul din cauza furtunilor şi atunci este semnalizat prin sms indiferent de oră, se intră în programul staţiei şi se ajustează parametrii. Între timp, reţeaua funcţionează până la remedierea problemelor semnalizate».