Medicii și asistentele din cele 152 de cabinete de medicină de familie din județul Ilfov au primit luni, 30 martie, combinezoane, dezinfectanți și viziere, urmând ca și mânușile și măștile de protecție să ajungă la ei peste câteva zile.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 494
Mașinile cu echipamente de protecție au plecat la ora prânzului de la sediul Consiliului Județean Ilfov, din str. Ernest Juvara, București, către cabinetele medicilor de familie ilfoveni, iar demersul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Consiliului Județean. Acțiunea a venit în contextul în care președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, a anunțat că susține eforturile medicilor aflați în linia întâi în lupta cu pandemia Covid-19 și pe fondul lipsei de materiale sanitare semnale de medicii de familie din Ilfov. Într-o scrisoare trimisă lui Marian Petrache, aceștia spuneau că ”medicii de familie au o cazuistică bogată, comparabilă cu cea a camerelor de gardă de la spitale, iar, mai ales în contextul actual, primul lucru pe care pacienții trebuie să îl facă este să se adreseze nouă, nu să meargă la spitale. Mai mult, cazuistica este în creștere pe fondul repatrierilor. Astfel, echipamentele de protecție pe care noi le aveam achiziționate s-au epuizat rapid, iar în ciuda comezilor repetate pe care le-am făcut la furnizori, rămânem într-o relație deficitară”. După primirea scrisorii, Marian Petrache a explicat că îl interesează ”bunăstarea personalului medical” și, ”imediat am început să căutăm furnizori pentru kiturile necesare. I-am găsit, acum echipamentele ajung la cei care au nevoie de ele, pentru ca nouă să ne fie bine”.
Consiliul Județean Ilfov a anunțat că se preocupă și de spitalele din subordine – trei spitale cu 1.100 medici, asistente și personal auxiliar. În cea mai recentă ședință a CJI (despre care am relatat pe larg în această ediție a Jurnalului de Ilfov) au fost deblocați 500.000 de lei, din fondul de rezervă, pentru aparate de ventilație necesare în contextul pandemiei de coronavirus. Spitalul de Ginecologie din Buftea va achiziționa două aparate, iar Spitalul Județean, care are deja 15, va mai achiziționa unul.