Buftea. Final de ediţie al unui proiect remarcabil
Ceva de excepţie s-a petrecut în Ilfov, din aprilie până acum, în toamnă. Şi a adus câştigul uriaş al bunei formări educative, pentru noi generaţii. Tineri de nădejde se dedică studiului și, deopotrivă, acţiunii în munca de teren. Fapte: timp de opt luni, peste 1.500 de adolescenţi ilfoveni, din 16 şcoli orăşeneşti şi rurale, au participat intens şi rodnic la proiectul “Elevi din Ilfov – pentru Patrimoniul Cultural”, ediţia 2019. Iar vineri, 15 noiembrie, la Centrul Cultural din Buftea, într-o minunată atmosferă festivă, ei au primit aprecierea şi premiile de final ale parcursului implicării lor meritorii.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 477
Educaţia înseamnă cunoaştere prin pedagogie şcolară şi studiu individual. Dar ea rămâne invalidă dacă nu e dublată de punerea în practica realităţilor cotidiene.
Şi tocmai asta au făcut din plin elevii şcolilor gimnaziale şi liceelor din 16 localităţi ilfovene: Buftea, Chitila, Măgurele, Pantelimon, Voluntari, Afumaţi, Brăneşti, Ciolpani, Ciorogârla, Dobroeşti, Gruiu, Jilava, Moara Vlăsiei, Mogoşoaia, Periş şi Snagov.
Un demers de excepţie
Inițiativa și traiectoria integrală a evenimentului, de-a lungul celor opt luni din acest an, plus organizarea lui tematică în toate detaliile sale pedagogice, au aparținut „Școlii de la Piscu”.
Iar făuritorii acestui lăcaș de învățătură și cultivare a simbolurilor istoriei noastre culturale – soții Adriana (critic de artă) și Virgil Scripcariu (sculptor) au oferit încă o dată măsura onorantă a răspândirii mesajului lor de suflet, adresat tinerilor elevi ilfoveni.
Înțelegere și sprijin
Instituții publice din Ilfov au decis valorificarea inițiativei soților Scripcariu. Inspectoratul Școlar (IȘJ) a fost partenerul acestui minunat proiect. Iar din partea Consiliului Județean (CJI) sprijinul și suportul material au fost constante și esențiale, prin intermediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT). Totul, sub egida Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Proiectul de lucru
El a prevăzut desfășurarea a 16 seminarii despre patrimoniul cultural, apoi un concurs pe aceeași tematică, 50 de ateliere de meșteșug, o excursie de documentare în zone ale țării. Apoi, cele 1.700 de broșuri despre Patrimoniul UNESCO din România și 200 de manuale privind patrimoniul cultural ilfovean au ajuns la elevi, profesori și parteneri culturali.
Festivitatea de premiere
Sala de spectacole a Centrului Cultural din Buftea a găzduit cu ospitalitate ceremonia festivă a înmânării diplomelor de participare pentru elevii și dascălii lor îndrumători.
Au participat Adriana Scripcariu, coordonator de proiect – Școala de la Piscu, Alexandrina Niță, dir. al CJCPCT, Maria Gabriela Ilisie, insp. gen IȘJ If și Andra Miron, dir. de comunicare la CJ If.
Ele au primit din partea organizatorului minunate piese de ceramică, creații autentice de Horezu, din atelierul familiei olarilor Dumitru şi Ioana Mischiu.
În urma punctajelor obținute, locurile I, II și III au fost ocupate de echipele școlilor gimnaziale, din următoarele localități: Moara Vlăsiei – Loc I; Chitila – Loc II; Ciolpani – Loc III.
Apoi, au fost premiați elevii școlilor din Afumați, Buftea, Buriaș, Ciorogârla, Dobroești, Gruiu și Voluntari.
Cuvinte de suflet și îndemn
Adriana Scripcariu: „Le mulțumim tuturor pentru sprijin. Cu frumuseţea patrimoniului nostru cultural v-aţi întîlnit permanent, dragi elevi. Am semănat împreună un ogor, care va trebui mult îngrijit de acum înainte, așa încât generația voastră ilfoveană să dea, peste ani, oameni angajați în munca de cercetare, protejare și punere în valoare a patrimoniului, dar și cetățeni mult atașați de moștenirea culturală locală”.
Alexandrina Niță: „Vizitați Palatul Brâncovenesc, domeniul Știrbey și cele 170 de monumente de arhitectură care se află pe lista monumentelor istorice. Trebuie să le cunoaşteţi. Ele se află în localităţile voastre, unde trăiți. Trebuie să aflați cum au apărut, când, de ce și cât de mult trebuiesc ele îngrijite. După cum le protejăm, așa le transmitem următoarelor generaţii. Vă promit că vom extinde acest proiect și în anii ce vin. Vă mulţumim pentru implicare”.
Gabriela Ilisie: “Vă felicit şi eu pentru iniţiativă şi rezultatele bune. Regret că nu am fost alături de voi, anul acesta. Ceea ce aţi făcut e un lucru minunat şi e o dovadă de patriotism. Mult succes pe mai departe şi vă asigur că IŞJ vă va ajuta în continuare, pentru ca acest proiect să aibă rezultate deosebite pentru toți ilfovenii”.
Andra Miron: „Participarea voastră are componente de voluntariat, dedicaţie, dăruire şi pasiune. Voi ați muncit multe zile, ați făcut cercetare, ați vorbit cu bătrânii din sat, ați studiat elemente de patrimoniu şi aţi făcut toate astea cu sârguinţă, sinceritate şi preţuire. Mulţumirile noastre pentru iniţiativa Adrianei şi a lui Virgil Scripcariu, pentru zona de administraţie şi conducere a instituţiilor publice ilfovene și pentru voi toți!”.