76,97% – rata de promovare la Evaluarea Națională ne onorează

Şi în acest an se păstrează aceeași problematică specifică Ilfovului – abolvenții de clasa a VIII-a au note bune și foarte bune, dar plecă spre licee de top din Capitală, iar în Ilfov vin elevii slab pregătiţi, care nu au mai ”prins” locuri în București

”Performanțele” acestora din urmă sunt reflectate în notele de la Bacalaureat

Evaluarea națională a absolvenților de clasa a VIII-a s-a încheiat pe 30 iunie, cu afișarea rezultatelor după contestații. La nivelul județului Ilfov, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean, la Evaluarea Națională au participat 2.242 de elevi, din 74 de școli (57 centre de examen) de stat și private (acestea din urmă – 6 unități).

Articol apărut în nr. 359 al Jurnalului de ilfov, ediția print

evaluarea 1

Rata de promovare (care se calculează în funcţie de numărul copiilor prezenţi la examen) a examenului de Evaluare Națională a fost, la nivelul județului, 76,97%, mai mare cu aproape două procente decât media națională, 75,1%. Anul trecut, în Ilfov, rata de promovare la Evaluarea Națională a fost 75,82%. Datele sunt unele care îi bucură pe profesorii din învățământul gimnazial ilfovean, mai ales că, față de anul trecut, când au fost înregistrate 5 medii de 10, în acest an, numărul elevilor care au obținut punctaj maxim a fost de 11 (1.698 elevii au obţinut medii peste 5, un procent de 76,97% faţă de 75,82%, în anul şcolar 2015-2016). Cinci dintre elevii de ”10” au provenit din școli private (trei de la ”Pro Ingenio” Bragadiru și doi de la ”Discovery” Voluntari), iar restul elevilor au provenit de la Șc. Gim. nr. 2 Periș, Șc. Gim. nr. 1 Bragadiru, Șc. Gim. nr. 2 Buftea, Șc. Gim. nr. 1 Afumați, de la Șc. Gim. nr. 1 Brănești și de la Șc. Gim. Prof. ”Ion Vișoiu” din Chitila. De reținut ar mai fi și faptul că 13 unități de învățământ din Ilfov au obținut o promovare de 100% la Evaluarea Națională.

Distribuite pe probe de concurs, la nivelul județului, la “Limba română” s-au obținut 28 de note de 10, iar la “Matematică” – 61 note de 10.

Așadar, rezultate spectaculoase, într-un județ cu o populație școlară mică, rezultate care îi fac bucuroși pe profesori şi părinţi. Dar, din păcate, în continuare rămâne insatisfacția faptului că toți acești elevi buni și foarte buni din Ilfov optează pentru licee bune din Capitală. Iar la nivel de învățământ liceal, județul nu mai înregistrează rezultate atât de bune, fapt reflectat în media de promovare a examentului de Bacalaureat, medie care plasează județul, în cei mai mulți dintre ani, pe ultimul loc la nivel național.

Media generală obţinută la Evaluarea Naţională a constituit unul dintre criteriile pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Astfel, media de admitere în liceu a fost dată de media ponderată între media generală obţinută la Evaluarea Naţională (o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).

44,31% promovare la Bac, după contestații. O creştere de aproape 9% faţă de anul precedent

Pentru că am vorbit despre Bacalaureat, în acest an, înaintea contestațiilor, Ilfov a înregistrat cel mai mic procent de promovare la examenul de Bacalaureat, de 42,24%, urmat de județul Giurgiu, cu 50,76%. Rata de promovare, la nivel național, la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, înainte de contestații, în acest an, a fost de 71,4%, cu cinci procente mai mare faţă de anul trecut, când 66,4% dintre elevi au luat notă de trecere.

Amintim că, pe 5 iulie, s-au afișat rezultatele examenului de Bacalaureat, în perioada 6-9 iulie s-au analizat contestațiile depuse, iar pe 10 iulie au fost afișate rezultatele finale.

Potrivit Ministerului Educației, pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat au fost depuse peste 42.000 de contestaţii, la nivel naţional, cele mai multe, respectiv 18.616 fiind depuse în legătură cu notele obținute de elevi la proba de Limba şi Literatura Română. 11.399 de nemulţumiri au fost legate de lucrările la Matematică şi Istorie, iar 11.782 de elevi au contestat notele primite la proba la alegere.

După contestaţii, rata de promovare a examenului de Bacalaureat, la nivel naţional a fost de 72.87%, iar la nivelul judeţului Ilfov a fost 44,31%. O rată mică, dar mai mare cu 8,73% faţă de anul şcolar precedent (sesiunea iunie-iulie 2016).

Acest aspect se datorează în mod deosebit adaptării strategiilor didactice ale profesorilor la nivelul de pregătire al elevilor și accentul pus în pregătirea elevilor pe tipurile de subiecte specifice examenului de bacalaureat.

De asemenea, procentele în creștere la Evaluarea Națională și Bacalaureat sunt datorate și reorganizării inspecției școlare la nivelul ISJ Ilfov, un obiectiv principal în strategia managerială constituindu-l pregătirea elevilor pentru îmbunătățirea rezultatelor la învățătură și asigurarea succesului școlar la evaluările și examenele naționale.

A doua sesiune

Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat are loc între 11 și 14 iulie. Cei care au promovat examenele de corigențe o pot face pe 27 iulie.

evaluare 2

evaluare 3

Medii între 9-10: 301, respectiv 13,4%

Medii între 8-10: 30,46%

LIMBA ROMÂNĂ

Promovare 86,97 %, cu 28 note de 10 (față de 89,44% în 2016)

MATEMATICĂ

Promovabilitate 66,11 %, cu 61 note 10 (față de 66,59% în 2016)