Serviciul de Ambulanță București/Ilfov pregătește o nouă generație de salvatori

Cu toate că au intrat în vacanță, elevii din București nu au odihnă. Specialiștii Serviciului de Ambulanță București/Ilfov i-au instruit încă din timpul școlii să-și salveze semenii în suferință, iar acum misiunea lor este să împărtășească, în perioada vacanței, după pricepere, părinților și celorlalți membri ai familiei, toate cunoștințele dobândite.

În anul de învățământ care tocmai s-a încheiat, Asociația Societatea de Salvare București, în parteneriat cu Serviciul de Ambulanță București/Ilfov și cu susținerea Orange România și Apa Nova București, filială a Grupului Veolia, a demarat un nou program. De data aceasta, destinat elevilor. Voluntari și cadre medicale specializate ale Serviciului de Ambulanță București/Ilfov (SABIF) și-au rupt din prețiosul timp și au purces în vizită la școlile din Capitală. Cu echipamentul din dotare, personalul SABIF a depus toate eforturile să creeze o nouă generație de salvatori. Tânără, în putere, cu inimă și dorință de a acorda o nouă șansă oamenilor pentru care o fracțiune de secundă face diferența dintre viață și moarte.        

Școlarii de azi, salvatorii de mâine

Norocoșii au fost cei 436 de elevi ai claselor I, IV, V și VI, din Capitală, care au învățat de la echipajele SABIF să evalueze victima, să alerteze specialiștii de la Am­bulanță sunând la numărul unic 112 și să aplice, corect și în timp util, tehnicile de resuscitare. De la specialiști și de la actorul George Ivașcu, unul dintre promotorii programului, elevii au aflat ce înseamnă voluntariatul și cât este de important în dezvoltarea personală și profesională a fiecăruia. 

Cel mai bun elev instructor pleacă în excursie la Disneyland

La finalul cursului, micii salvatori de acum au primit câte un manechin CPR, pe care vor exersa resuscitarea cardiopulmonară în prezența altor persoane. Ca temă pentru perioada vacanței, au de instruit cât mai mulți adulți din viața lor. Elevul care obține cel mai bun rezultat, va fi premiat. Cine pregătește cei mai mulți viitori salvatori va pleca la Disneyland. Pe cheltuiala organizatorilor, care au și avut bunăvoința să ofere marele premiu. 

Selecția pentru premiul cel mare, în funcție de cunoștințele adulților 

Câștigătorul premiului va fi desemnat în urma testării persoanelor instruite. Pentru verifi­ca­rea informațiilor acumulate și acuratețea ­cursului predat de către copii, adulții instruiți trebuie să completeze un formular de evaluare pe site-ul www.eroiidemaine.ro. Pe baza acestui formular, copilul va fi evaluat și va intra în concurs. Dacă adultul promovează testul cu nota 7 cel puțin, elevul trainer va primi un punct.

“Acest proiect mi-a plăcut foarte mult, în special pentru că am învățat cum să dau o a doua șansă la viață unei persoane. Chiar aș vrea să fiu eroul cuiva”, spune Florentina Nedelcu, elevă în clasa a V-a, la Școala nr. 188 din București, unul dintre elevii care beneficiază de programul SABIF.   

“Prin acest proiect, ne dorim să formăm men­talități încă din primii ani de viață. Vrem să fixăm idei și cunoștințe copiilor, prin motivarea acestora de a transmite informația către adulții din viața lor și să analizăm atitudinea, efectul și feedback-ul părinților atunci când sunt instruiți în semnificația voluntariatului și în tehnici de prim ajutor de către înșiși copiii lor. Cel mai bine informația este transmisă prin copii. Ei sunt foarte disponibili la lucruri noi, sunt foarte receptivi. De aceea, ne‑am propus să instruim cât mai mulți adulți, prin intermediul copiilor”, a spus managerul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, dr. Alis Grasu, la conferința de prezentare a proiectului. Medicul a mai precizat că proiectul va continua, astfel încât să fie cuprinși în program cel puțin 500 de elevi. Cei 436 de elevi incluși în program la momentul actual, ar putea duce informația și perpetua cunoștințele de bază în acordarea primului ajutor la nevoie la minimum 4.360 de persoane, apreciază organizatorii campaniei.  

“În orice urgență de grad 0 sau 1, acțiunea în primele 7 minute de colaps, face diferența între viață și moarte. Deși o inimă poate fi repornită și după 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile”, avertizează dr. Cristian Grasu, președintele Societății de Ambulanță București/Ilfov.      

Îndrăgitul actor George Ivașcu a sărit și în ajutorul celor ce încearcă să salveze vieți. S-a alăturat echipajelor SABIF și a mers în școli, unde a purtat discuții cu elevii despre importanța voluntariatului în slujba vieții și a societății. “România se va normaliza atunci când vom ști să ne ajutăm semenii”, a spus, cu același prilej, George Ivașcu.

Avem nevoie de eroi

Rezultatele celui mai ­re­cent recensământ ates­tă că în regiunea București-Ilfov trăiesc aproximativ 2.400.000 de oameni. La aceștia se adaugă și turiștii care vin în oricare perioadă a anului, din toate col­țurile lumii, să viziteze mo­numentele de patrimoniu și obiectivele istorice din Capitală și din împrejurimi. Plus, mulți alți conaționali de-ai noștri în­registrați ca flotant în zonă. Așa se face că SABIF deservește peste patru milioane de români. Practic, reprezentanții ­SABIF asigură cea mai parte a asistenței de urgență din țară.

Din păcate, personalul calificat și voluntarii înrolați în lupta pentru sănătatea bucureștenilor și ilfovenilor în regim de ur­gență este cu mult sub limita necesității. În aceste condiții, pentru o populație mai sănătoasă, se impune creșterea numărului de salvatori voluntari.