Capitala va găzdui, în perioada 30 mai – 1 iunie, o nouă ediție a Conferinţei Naţionale de Cardiologie în Medicina Generală. Evenimentul va pune față în față elitele cardiologiei și profesioniștii în medicina de familie cu scopul de a preveni, de a depista în faze incipiente și de a trata cât mai eficient bolile de inimă și vase sanguine. Se va pune accent, însă, pe evitarea dezvoltării acestor afecțiuni în rândul populației.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr, 450, ediția print
„Lucrul acesta este necesar pentru că bolile cardiovasculare omoară cei mai mulți oameni. Dacă se iau măsurile de prevenire în bolile cardiovasculare, ele pot să fie reduse. Lucrul acesta nu se poate face decât cu ajutorul medicilor de familie, pentru că a preveni bolile cardiovasculare înseamnă să tratezi cu succes hipertensiunea arterială, să tratezi cu succes colesterolul crescut, să tratezi cu succes diabetul zaharat. Toate acestea nu se fac de către specialiştii cardiologi, ci de către medicii care se adresează întregii populaţii. În acest context, întâlnirile dintre medicii cardiologi şi cei de familie sunt absolut necesare, pentru că ele duc la capăt cea mai importantă activitate medicală la nivel de masă, care înseamnă prevenţia şi tratamentul bolilor cardiovasculare. În fiecare an, au participat câteva sute de medici de familie în Bucureşti. Pe durata a trei zile sunt expuse noutăţi din cardiologia mondială de către speakeri. După părerea mea, principalul avantaj este că la finalul expunerilor au loc discuţii cu medicii de familie care pun întrebări legate de practica de zi cu zi“, explică prof. dr. Mircea Cinteză, copreședinte al conferinței, citat de Agerpres.ro.
Avertismentul specialiștilor! Bolile cardiovasculare rămân prima cauză de deces în România
Potrivit medicului, deși mortalitatea prin bolile majore de inimă înregistrează un trend descendent, afecțiunile cardiovasculare rămân prima cauză de deces în rândul românilor. „De câțiva ani, în România bolile cardiovasculare au început să se împuțineze sau cel puțin rezultatele lor proaste: mortalitatea prin boli de inimă sau bolile majore de inimă cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Lucrul acesta nu se poate face decât printr-o acțiune generală de tratament la nivelul întregii populații al factorilor de risc. (…) Din anul 2000 încoace și în România, în mod constant, accidentele majore și mortalitatea cardiovasculară au început să se reducă. Sunt încă la un nivel înalt, dar au început să se reducă“, mai spune medicul. Anul acesta, Conferința Națională de Cardiologie în Medicina Generală va fi prezidată de prof. dr. Mircea Cinteză și prof. dr. Adrian Restian.
Bolile de inimă ucid anual peste 100.000 de români
La fiecare nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut. Conform specialiștilor, peste 100.000 de oameni se sting, anual, din cauza complicațiilor bolilor cardiovasculare. Hipertensiunea arterială, diabetul, obezitatea, fumatul și sedentarismul sunt principalii factori declanșatori ai afecțiunilor inimii și vaselor de sânge. De altfel, România este una din țările cu risc crescut, principala cauză de mortalitate fiind sindromul coronarian acut (incapacitatea sângelui de a circula, ca urmare a îngustării arterelor). “Alarmant este că a scăzut și vârsta la care apare boala coronariană, pentru că toată această patologie este cauzată de modul nostru de viață. Boli care apăreau la 40-50-60 de ani apar acum la 20 de ani”, avertizează prof. dr. Dan Gaiță, președintele Fundației Române a Inimii.