Începând cu data de 1 iulie 2019, APIA va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, aferente Campaniei 2019.

Astfel, eșantionul de control extras din baza de date APIA conține un număr total de 66.323 fermieri, pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de sprijin în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, astfel:

● pentru controlul pe teren prin metoda clasică –19.409 fermieri;

● pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 46.914 fermieri.

Suprafaţa totală controlată este de 1.936.094,70 ha, respectiv:

● pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 1.395.801,18 ha; ● pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 566.241,58 ha.

Eșantionul de control aferent Campaniei 2019 este mai mic cu un număr de 6.880 de fermieri față de Campania 2018.

Plăți pentru ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor de animale

APIA, prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că efectuează plățile aferente ajutorului de stat pentru  ameliorarea raselor de animale, pentru cererile depuse în luna mai 2019, aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2019.

Suma totală autorizată la plată este de 1.412.379 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 27 de solicitanţi care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat, în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare.

Situația adeverințelor eliberate pentru beneficiarii Campaniei 2019

APIA informează că până la data curentă a eliberat 2.650 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată, în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituțiile financiar-bancare și nebancare.

Valoarea creditului este de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.

Până în prezent APIA a încheiat 17 convenții tripartite cu instituțiile bancare și nebancare, respectiv fondurile de garantare: 

● APIA –BCR – FGCR/FNGCIMM;

● APIA-BRD- FGCR;

● APIA –CEC Bank – FGCR/FNGCIMM;

● APIA-Creditcoop – FGCR;

● APIA-Exim Bank – FNGCIMM / FGCR;

● APIA – First Bank – FNGCIMM;

● APIA-Goodbee;

● APIA -Libra Internet Bank – FGCR;

● APIA-Intesa-FGCR;

● APIA – OTP Bank – FGCR;

● APIA – Patria Bank – FGCR;

● APIA – Pro credit – FGCR;

● APIA – Raiffeisen Bank- FGCR;

● APIA- Banca Transilvania –  FGCR;

● APIA – Unicredit – FNGCIMM /FGCR;

● APIA – Credit Agricole – FGCR;

● APIA – Alpha Bank – FGCR.

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/FNGCIMM sunt postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.459