Odată cu încălzirea vremii, cu toții ne dorim să petrecem cât mai mult timp afară, în aer liber. Din nefericire, vara aduce cu sine pe lângă bucuria zilelor frumoase, călduroase și numeroase probleme de sănătate severe. Una dintre ele o reprezintă febra Zika, transmisă de țânțarul tigru despre care se știe că a ajuns și în România și provoacă efecte extrem de grave în cazul bebelușilor din burtică și a nou-născuților. Află, din Jurnalul de Ilfov, totul despre infecția cu virusul Zika!
Dacă ești însărcinată, virusul Zika trebuie să fie una dintre principalele griji ale tale, în această perioadă. Virusul este transmis direct de țânțarii Aedes, același tip de țânțari care provoacă și febra galbenă. Numele vine de la Pădurea Zika, din Uganda, unde au fost găsite primele maimuțe infectate, în anul 1947. Virusul a apărut în America de Sud, Brazilia fiind cea mai afectată țară, cu mii de copii născuți cu microcefalie.
De ce este periculos?
În general, pentru persoana infectată cu virusul Zika, simptomele nu sunt foarte puternice. Însă, dacă ești însărcinată, efectele pot fi devastatoare, incluzând chiar pierdea sarcinii sau nașterea copilului cu dimensiuni anormal de mici ale craniului, boală cunoscută drept microcefalie. Odată ce ai contactat virusul, pot să apară și anomalii ale dezvoltării cerebrale ale fetusului și nou-născutului. Microcefalia este asociată cu retard mintal și convulsii și poate fi chiar fatală. “Există multe necunoscute, inclusiv dacă anumiți fetuși sunt infectați, dar nu dezvoltă microencefalie și cât de des apare pierderea sarcinii în cazul femeilor infectate cu Zika. Deși virusul rămâne în sângele persoanei infectate de la câteva zile până la o săptămână, nu există o dovadă clară care să sugereze riscuri pentru sarcinile viitoare”, explică dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover.
Cum se transmite?
Zika se transmite în general prin intermediul înțepăturii de țânțar infectat. Atunci când un țânțar intră în contact cu o persoană infectată, insecta se infectează și ea și devine purtătoare. Au fost, însă, confirmate și cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca și prin transfuzii de sânge. De exemplu, un caz confirmat este acela în care un bărbat care a călătorit în regiunile afectate de Zika a transmis virusul către parteneră, însă nu se știe dacă femeia poate transmite virusul bărbatului. Virusul Zika poate fi transmis, de asemenea, de la mamă la copil, în timpul sarcinii și nașterii, prin placentă, dar nu există studii clinice care să măsoare riscul fetusului dacă mama este infectată.
“Virusul Zika a fost detectat în țesutul fetal, lichidul amniotic și în placentă și urme ale virusului au fost găsite și în laptele matern, dar, din moment ce cantitatea e foarte mică, este foarte puțin probabil să reprezinte o amenințare”, adaugă dr. Silviu Istoc.
Cum se manifestă infecția Zika?
În marea majoritate a cazurilor (70-80%), infecția trece neobservată. Când se manifestă, simptomele sunt de tip gripal (febră, dureri de cap), cu erupții cutanate. Infecția cu virusul Zika se poate manifesta și printr-o conjunctivită sau o durere în spatele ochilor, precum și prin edeme pe mâini sau picioare. Simptomele pot dura de la câteva zile la o săptămână. În momentul de față, nu se știe dacă femeile însărcinate sunt mai predispuse la boală sau nu. Și cel mai îngrijorător este că, deocamdată, nu există nici un tratament specific.