Producătorii români şi din celelalte state ale Uniunii Europene sunt obligaţi ca, din decembrie, să schimbe etichetele produselor alimentare, pentru inscripţionare fi-ind acceptate numai menţiunile de sănătate aflate în lista permisă printr-un regulament adoptat la nivelul UE.

Astfel, începând cu a doua parte a lunii decembrie, pentru calciu, de exemplu, vor fi permise opt menţiuni de sănătate, care se referă la reducerea riscului de îmbol-năvire şi la menţinerea sănătăţii sistemului osos, muscular, ale dinţilor etc. Pe etichetele produselor din carne sau peşte va fi făcută menţiunea că acestea contribuie la îmbunătăţirea absorbţiei fierului atunci când se consumă împreună cu alte alimente care conţin acest element. Menţiunea va putea fi utilizată doar pentru produsele alimentare care conţin cel puţin 50 de grame de carne sau peşte. De asemenea, fosforul contribuie la metabolismul energetic normal, la funcţionarea normală a mem-branelor celulare şi la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi a dinţilor, menţiunea putând fi utilizată doar pentru produsele alimentare care sunt cel puţin o sursă a acestui element. Produsele alimentare cu cel puţin o sursă de seleniu pot avea menţiunea potrivit căreia acest element contribuie la menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor, la funcţionarea normală a sistemului imunitar şi a glandei tiroide, contribuind totodată la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. O altă reglementare vizează guma de mestecat fără zahăr, pe care va putea fi citită menţiunea că produsul contribuie la menţinerea mineralizării dinţilor şi la neutralizarea acizilor din placa dentară şi reducerea uscăciunii gurii. Regulamentul UE face precizări legate şi de efectele vitaminelor C, toată gama de B-uri, D, E şi K, dar şi ale nucilor. Astfel, nucile contribuie la îmbunătăţirea elasticităţii vaselor de sânge. Menţiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care asigură un aport zilnic de 30 de grame de nuci. UE reglementează şi efectele benefice ale apei. Astfel, apa contribuie la menţinerea funcţiilor fizice şi cognitive normale, dar şi la reglarea temperaturii corpului. Pentru a putea fi înscrisă, menţiunea trebuie însoţită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că, pentru a se obţine efectele benefice, ar trebui să se consu-me cel puţin doi litri de apă pe zi. Zincul are peste 15 efecte benefice asupra organismului, care pot fi menţionate pe etichetele produselor alimentare ce îl conţin. Printre acestea se numără cele privind menţinerea vederii normale, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi funcţionarea normală a sistemului imunitar, la procesul de diviziune celulară. 

La fibrele din secară, producătorii vor putea trece menţiunea “contribuie la funcţionarea normală a intestinului”. Potrivit Ministerului Sănătăţii, această măsură a fost luată la nivelul UE din dorința de a proteja sănătatea cetăţenilor. Regulamentul 432/2012 este afişat pe pagina oficială a MS, la rubrica Informaţii utile.