Evaluările care se fac, în premieră, anul acesta, la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, se vor derula între 28 şi 30 mai pentru elevii de clasa a IV-a, între 2 şi 4 iunie pentru cei din clasa a II-a şi în 5 – 6 iunie pentru elevii de a VI-a, a anunţat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Așadar, potrivit noului calendar al evaluărilor – adoptat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), după dezbateri publice, primii testaţi vor fi elevii de clasa a IV-a, urmaţi de cei de a II-a şi apoi de cei din clasa a VI-a.

Astfel, pe 28 mai va avea loc proba la Limba română, pe 29 mai – Matematică şi pe 30 mai – Limba maternă – la clasa a IV-a. Evaluarea la clasa a II-a începe în 2 iunie cu proba de Limba română (scris şi citit), continuă pe 3 iunie cu Limba maternă (scris şi citit) şi se încheie pe 4 iunie cu proba de Matematică. Iar, elevii care termină clasa a VI-a vor fi evaluaţi la Limbă şi comunicare, pe 5 iunie, şi la Matematică şi Ştiinţe ale naturii, pe 6 iunie. Timpul alocat pentru fiecare probă diferă de la o clasă la alta, fiind de 25 de minute la clasa a II-a şi de o oră la clasele a IV-a şi a VI-a.

Aceste evaluări urmăresc identificarea evoluţiei de ansamblu a elevilor din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, pentru a oferi date substanţiale care să permită o analiză a sistemului de învăţământ preuniversitar (pe segmentele menţionate). 

Ministrul Remus Pricopie a mai spus că evaluarea se desfăşoară în timpul orelor de curs, în funcţie de programul fiecărei unităţi de învăţământ. „Testele se vor da în sălile de clasă în care învaţă elevii. Nu vor fi camere video, elevii fiind supravegheaţi la clasa a II-a şi la a IV-a de învăţătoare şi un cadru didactic din unitatea de învăţământ, iar la a VI-a de două cadre didactice din unitatea de învăţământ“, a precizat Pricopie. Calificativele obţinute de către elevi la evaluare nu vor fi trecute în catalog.

Indemnizație mărită

Profesorii care par­ticipă la organizarea evaluării naţionale de la clasa a VIII-a și a bacalaureatului vor primi o indemnizaţie cu 10% mai mare decât în 2013, a anunţat, de asemenea, ministrul Remus Pricopie. Oficialul a mai spus că, pentru cadrele didactice care au participat la simulări sau care vor participa la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a nu vor fi alocate de la bugetul de stat sume suplimentare.