Ritmul adopţiilor de maidanezi a scăzut

Potrivit coordonatorului de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, circa 17.800 de câini au fost ridicaţi de pe străzile Capitalei din septembrie 2013, peste 4.000 dintre aceştia au fost eutanasiaţi, iar alţi 8.200, adoptaţi, însă ritmul adopţiilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă.

Comparativ cu luna martie a anului trecut, când 836 de persoane au fost înregistrate la Institutul „Matei Balş“ ca fiind muşcate de câini, în aceeaşi lună din 2014 au fost înregistrate 217 cazuri. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte sterilizarea câinilor cu deţinători, până în prezent au fost sterilizaţi 5.337 de câini.

Băncescu a mai anun­țat că bucureştenii care obstrucţionează activitatea echipelor de ecarisaj ar putea fi amendaţi cu până la 4.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre care urmează să fie supus dezbaterii consilierilor municipali. Această inițiativă vine după ce municipalitatea a constatat că există, în fiecare zi, patru apeluri la 112, în medie, prin care sunt reclamate violenţe asupra echipelor de ecarisaj sau piedici puse acestora. Noile prevederi au în vedere şi stabilirea unei taxe pentru adopţia la distanţă, dar şi a uneia pentru revendicarea animalelor cu stăpân capturaţi pe domeniul public, interzicerea animalelor fără deţinător pe domeniul public şi interzicerea accesului sau a tranzitării Capitalei cu animale neînregistrate în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân ­(RECS). Băncescu a explicat că, în prezent, proiectele se află în faza „de semnături“, urmând ca ele să stea aproximativ 45 de zile în dezbatere publică, iar ulterior să fie supuse votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte taxa pentru adopţia la distanţă şi cea de revendicare, coordonatorul de proiect al ASPA a precizat că va propune ca să fie de aproximativ de 300 de lei/lună