Pleci în vacanță?

Te pregătești să pleci în vacanță și vrei să pui în bagaje și medicamentele pentru răul de transport? Ai putea ajunge să nu mai ai  nevoie de ele. Greața și amețeala specifice acestui sindrom trec printr-un proces nedureros și ușor de realizat – reeducarea urechii interne. 

 Chiar dacă este men­ționat încă din vremea lui Darwin, sindromul răului de transport, nu a fost niciodată luat în serios și cercetat cu adevărat în profunzime. Amețeală, oboseală, greață sunt simptomele cele mai des întâlnite ale afecțiunii. Când mișcarea ce produce greață se repetă, pasagerul se confruntă și cu vărsături. Și totuși, starea de rău nu-i dispare până când stimulul nu încetează. 

Discordanța senzorială provoacă starea de rău 

“Vinovată pentru acest disconfort este o mică porțiune din creier (aria postremă) ce activează voma în cazul intoxicațiilor și în cazul conflictelor apărute între ochi și urechea internă. Când simți mișcarea, dar nu o vezi (ca atunci când navighezi de exemplu) informațiile care ajung că­tre creier, dinspre urechea internă și, respectiv, dinspre ochi, produc o discordanță senzorială și este activat un fel de sistem de apărare care se comportă ca și când a detectat o toxină și încearcă să o elimine prin vomă”, spune fizioterapeutul Ramona Pavel, de la Centrul Medical Bio Ortoclinic. Aceasta este de fapt, cea mai comună ipoteză despre cauza răului de transport: că reprezintă un mecanism de apărare împotriva neurotoxinelor.

Potrivit specialistului, când circuli cu mijloacele de transport se produc niște stimulări ale sistemelor senzoriale, iar dacă sistemul nervos central nu reușește să le integreze, apar semnele de apărare și starea de rău. “Medicația cea mai des utilizată este combinația antiemetice/antihistaminice, dar anumite medicamente din aceste clase sunt interzise, de exemplu, în USA, de Federația Antidrog. Aceasta tratează simptomele răului de transport nu și cauza lui. Multe tratamente farmacologice care pot fi eficiente pentru greață și vomă nu sunt neapărat eficiente pentru răul de transport. În ultimul timp, se evită foarte mult medicația pentru vomă și greață, din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra sistemului nervos central”, explică fizioterapeutul cu supraspecializare în tratarea problemelor de echilibru, vertij și a amețelilor.

România dispune de un sistem performant de tratare a tulburărilor de echilibru

Cele mai recente studii științifice, realizate de profesori emeriți de la universități din Washing­ton și Seattle, demonstrează că reeducarea urechii interne (vestibulare), chiar dacă presupune o perioadă de cură mai prelungită, este eficientă pe termen mai lung (ani întregi), decât medicația (al cărei efect durează numai câteva ore), pentru că produce fenomenul de adaptare și obișnuință la stimul.

 

“Reeducarea vestibulară se face doar de către specialiști în domeniu și constă într-o evaluare inițială a sistemelor senzoriale, urmată apoi de o stimulare vestibulară importantă cu fotoliul rotator și, dacă este necesar, cu Platforma Computerizată Dinamică”, susține fizioterapeutul care a adus în România cel mai performant sistem care testează, evaluează și tratează tulburările de echilibru și de postură.