Comuna Corbeanca a dat și ea exemplu de solidaritate, primindu-i cu deosebită căldură pe ucrainenii nevoiți să își părăsească țara sau pe studenții indieni nevoiți să renunțe la studiile pe care le făceau în Ucraina.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 590, ediția print
”Și pentru unii și pentru alții, multe vise spulberate, îngrijorare și nevoia de ajutor. Sute de refugiați din Ucraina au găsit aici adăpost, masă caldă, îmbrăcăminte, dar și produse de igienă atât de necesare, în contextul pandemic existent. Primăria, cu ajutorul Prefecturii Ilfov, a creat infrastructura necesară primirii acestora în Sala de sport a Școlii Nr 1. Corbeanca, în afterschool-ul de la Ostratu, dar și în sălile centrului Pădurile Regale. Am primit un extraordinar ajutor din partea dumneavoastră și îl primim în continuare, prin donațiile pe care le faceți, dar și prin munca de voluntariat pe care o depuneți. Sunteți minunați, oameni buni! Asigurăm în continuare suport celor care vor sosi”, ne-a declarat primarul comunei, Anton Valeriu.
Ce am găsit în centrele pentru refugiați amenajate de comunitate? Foarte mulți studenți străini care au fugit din Ucraina, de frica războiului, care au ajuns în grija celor din Corbeanca. Primii refugiați, de origine indiană, care se aflau la momentul izbucnirii războiului, la studii în Ucraina, au ajuns la Corbeanca încă de duminică, 27 februarie. Aceștia au fost preluați de angajații Primăriei și de voluntarii care s-au străduit să le ofere tot confortul necesar, până la găsirea transportului aerian organizat de Ambasada Indiei, spre țara lor natală. Tinerii s-au declarat recunoscători pentru modul în care au fost primiți și ajutați să își revină din spaima pe care au trăit-o în ultimele zile. La Sala de sport de la Școala Nr. 1 din Corbeanca au ajuns, într-o primă etapă, peste 100 de studenți veniți din Ivano sau Liov. Voluntarii ne-au spus atunci că așteptau și alte grupuri de fugari din Ucraina. Pentru acest centru temporar, dar și pentru altele, mai mulți cetățeni ai comunei s-au organizat ca voluntari pentru a avea grijă de refugiați, în ture de câte două – trei ore. Aveau în grijă aproximativ 120 de persoane, dar ne-au spus că au adăpostit până la 150 de persoane. Voluntarii s-au ocupat să le asigure refugiaților paturi cu așternuturi noi și alimente. Cu ajutorul donațiilor primite din partea locuitorilor comunei, s-au distribuit produse de îngrijire, medicamente și materiale sanitare, precum bandaje, pentru că unii refugiați s-au rănit sau lovit în timpul cât a durat drumul spre România. Cati Selea, una dintre numeroasele persoane din Corbeanca care au sărit în ajutorul refugiaților, ne-a declarat că toate așternuturile provin din donații. ”Lumea s-a mobilizat foarte repede, iar sâmbătă (26 februarie), sala de sport era jumătate plină de saci care au fost sortați, au fost puse saltelele, mare parte donate de eMag, apoi am aranjat așternuturile primite de la cetățeni.
Patru centre de ajutorare. Anton Valeriu: ”Mândru de comunitatea din care fac parte”
Primarul comunei Corbeanca, Anton Valeriu, ne-a mai declarat că în comuna Corbeanca au fost organizate patru centre de primire a refugiaților. La Sala de Sport au fost primiți până la 180 de refugiați. ”Cum găsesc bilete de avion și au posibilitatea de a pleca spre casele lor, refugiații părăsesc centrul. Am avut în grijă studenți indieni, dar și circa 30 de studenți marocani. Am cazat refugiați și la Casa Tineretului din incinta afterschool-ului, dar și la afterschool – 56 de persoane, care ulterior au plecat, dar am mai amenajat și un cort de evenimente, la Pădurile Regale, pentru 120 de persoane. Refugiații ucrainieni cu copii au fost cazați la Ostratu, la afterschool, pentru că unitatea dispune și de bucătărie, grupuri sanitare, dușuri, tablete, profesori. Am mobilizat cetățenii din Corbeanca, de cum am fost anunțat de sosirea refugiaților. Am rămas foarte plăcut impresionat de faptul că, la greu, cetățenii s-au mobilizat. Am avut în total 300 de saltele primite si de la sponsori și de la eMag. Primii 80 de refugiați au venit duminică noaptea, apoi am ajuns la circa 350 de cetățeni. Mulți au plecat, ulterior. Mâncarea a fost adusă prin intermediul voluntarilor. Multe restaurante au pus la dispoziție, meniuri speciale deoarece mulți studenți indieni sunt vegani. Nu au dus însă lipsă de nimic. Voluntarii noștri au gătit acolo, pe loc, au adus fructe, apă, conserve, din partea comunității. Oamenii s-au ridicat la un nivel superior așteptărilor. Și chiar sunt mândru de comunitatea din care fac parte. Până duminică seara, când au început să vină refugiații, absolut totul era pregătit, cu prosoape, hârtie igienică, pastă și periuțe de dinți, săpun, aftershave, deodorante, perne, pături, inclusiv haine. Un reprezentant al Ambasadei Indiei a venit și i-a asigurat pe tineri că în scurt timp vor pleca. Mașinile din partea Primăriei au fost puse la dispoziție pentru a fi duși la aeroport, de unde au fost preluați de reprezentanții ambasadei”, ne-a mai povestit primarul.
Sprijinul cetățenilor este necesar și foarte important
Viceprimarul Adrian Snagoveanu ne-a spus, la rândul său, că este în permanentă legătură cu cei din comunitate, care stau la dispoziția autorităților pentru a oferi ajutor suplimentar. ”Ne bazăm în continuare pe comunitate și comunitatea reacționează prompt”, a explicat viceprimarul.
Ambasada Indiei, recunoscătoare
La centrul amenajat în Sala de Sport am stat de vorbă și cu un reprezentant al Ambasadei Indiei, care și-a exprimat recunoștința pentru modul în care România ajută la evacuarea cetățenilor indieni și facilitățile puse la dispoziția studenților. ”Un foarte mare mulțumesc pentru că ne-ați ajutat în aceste vremuri dificile. Deși România este o țară foarte frumoasă, tinerii își doresc să ajungă cât mai repede la ei acasă, dar aș dori să vă mulțumesc că le-ați oferit un mediu confortabil și sigur”, ne-a transmis oficialul indian.
Primăria Corbeanca a transmis cetățenilor din localitate că, din păcate, sunt așteptate și alte valuri, posibil și mai mari, de refugiați, și va fi nevoie de și mai mult ajutor din partea comunității. ”Cine poate să primească, în propria casă, familii de ucraineni – mame cu 1-2 copii, bunici, să îi găzduiască și să le asigure mâncare, vă rugăm să se înscrie pe lista deschisă de Primăria Corbeanca: tel. 0721.380.871 – persoană de contact Simona Marin. Înscrierea este necesară pentru a putea gestiona cât mai eficient situația, resursele și pentru a minimiza stresul acestor oameni”, a anunțat Primăria Corbeanca.