⬤ Cetățenii sunt rugați să doneze alimente și produse de îngrijire

Orașul Voluntari a fost nevoit să gestioneze săptămâna trecută necesitățile a peste 1.200 de refugiați din Ucraina, majoritatea fiind cetățeni de origine indiană și azeră, care au fost primiți în cele cinci centre amenajate special în localitate. Cetățenii din Voluntari au fost rugați să doneze alimente și produse de îngrijire, la punctele de colectare organizate de Direcția de Asistență Socială Voluntari.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 590, ediția print

Un număr de 780 de persoane, refugiați fugiți din calea războiului, au fost cazate încă din data de 28 februarie în cinci spații de care dispune Primăria Voluntari. Refugiații au primit câte o masă caldă, dar și orice bunuri de strictă necesitate de care au avut nevoie, a anunțat Primăria Voluntari, care a mai menționat că reprezentanții Direcției de Asistență Socială Voluntari se află permanent în aceste locații pentru a putea răspunde oricăror cereri ale acestor persoane. Potrivit Primăriei Volunari, cei care doresc să fie alături de refugiați pot dona produse de strictă necesitate la unul din punctele de colectare organizate de Direcția de Asistență Socială Voluntari, în intervalul orar 10:00 – 18:00, la Catedrala orașului Voluntari, Sala Gabi Szabo – Voluntari, Creșa Prichindel Nr. 3 (Pipera). 

Pe 4 martie, primarul Florentin Pandele a anunțat că un nou val de refugiați a sosit la Voluntari, în jurul orei 2:00. ”Sunt 244 persoane, ucraineni si azeri, familii mixte, dintre care cel puțin 50 sunt copii cu vârste de la câteva luni la 17 ani. Imediat după sosire, refugiații au fost cazați în centrele organizate de către Primăria orașului Voluntari: Sala de sport „Andreea Isărescu” – 182 persoane. Casa de Cultură – 62 persoane. Aceștia beneficiază de toate condițiile pentru un trai civilizat. Vor avea un loc în care vor putea dormi, vor primi 3 mese pe zi, posibilitatea de a face un duș cald și vor primi tot ceea ce este necesar pentru igiena personală. Persoanele fizice sau juridice care vor să ajute prin asigurarea produselor de strictă necesitate pentru refugiații din orașul nostru pot contacta Direcția de Asistență Socială Voluntari, la numărul de telefon 0756.733.334. Tipurile de produse necesare în acest moment: produse alimentare de bază: ulei, zahăr, orez, paste făinoase, carne, legume; produse de igienă; prosoape; medicamente pentru copii; produse pentru copii: scutece, jucării, cărți de colorat; produse din plastic: pahare, tacâmuri, caserole, folie de împachetat pentru paleți”, a anunțat primarul Florentin Pandele.

Refugiații au sosit foarte agitați și speriați

Mariana Oprea, direc­torul Direcției Educație Cultural – Sportivă și Identitate Comunitară Voluntari ne-a declarat că în data de 27 februarie 2022, începând cu orele 20.00, au fost convocați de către primarul orașului Voluntari, Florentin Costel Pandele, deoarece s-a primit o informație în sensul că se îndreaptă spre Voluntari un grup de 50 de refugiați indieni, studenți la Universitatea din Odessa, astfel că trebuie să se mobilizeze și să încerce să le pună la dispoziție toate cele necesare, urmând ca aceștia să poată fi duși apoi la aeroport, pentru a pleca în țara de origine. ”Doar că, în următoarele două ore, de la 50 de persoane am ajuns la 784 de persoane care au fost cazate în Voluntari în cele cinci centre de pe raza orașului pe care am putut să le formăm într-un timp foarte scurt, în speță Sala de Sport ”Andreea Isărescu” cu o capacitate la momentul respectiv de 350 de persoane, Casa de Cultură Voluntari cu capacitate de 50 de persoane, sediul Direcției de Educație Cultural Sportivă și Identitate Comunitară – 150 de persoane, la sediul Ambulatoriului de Specialitate Voluntari – 158 de persoane și la Sala de Sport a Școlii Gimnaziale Nr. 2 Voluntari – 105 persoane. Ulterior, în funcție de posibilități și de relația cu Ambasada Indiei, acești refugiați au fost duși cu transport asigurat de către primărie la aeroport, unde au fost îmbarcați spre țara lor. Pe toată perioada cât acești tineri au stat la noi în oraș, au beneficiat de toate condițiile necesare unui trai decent. Le-am pus la dispoziție pături, lenjerii, prosoape, perne, produse de igienă personală, atât pentru băieți, cât și fete, fructe și câte trei mese pe zi. ­Le-am asigurat și asistență medicală, pază, ne-au sprijinit și colegii de la Poliția Locală, de la Poliția Națională și toți cei din cadrul Consiliului Local, cât și din cadrul aparatului propriu al Primăriei Voluntari. S-a stat zi și noapte, pentru că refugiații erau foarte agitați, speriați, mare parte au venit murdari, au căzut, au venit cu dureri de picioare, entorse. De aceea, le-am oferit medicamente, am făcut toate diligențele necesare pentru cetățenii care aveau probleme cu actele, sau erau persoane care au venit cu pisici sau câini și își doreau să își poată lua animalul de companie în țara lor. 

ViceprimarulViorel Iordache ne-a precizat că prima tranșă de refugiați a plecat și, din data de 4 martie, au venit alte 244 de persoane de naționalitate azeră și ucraineană. ”În prezent, facem demersurile necesare, către ambasadă, pentru a-i ajuta să plece cât mai repede în Azerbaidjan. Am luat legătura și cu consulatul Azerbajan din Istanbul și am înțeles că s-a convenit să plătească consulatul din Istanbul autocare, pentru a-i transporta pe azeri în Istanbul, urmând ca de acolo, să îi preia ambasada pentru a-i duce în Azerbajan. Încă se fac liste, nu știm exact câți vor pleca. Facem tot ce putem să îi sprijinim, le oferim și sprijin moral, psihologic. Au venit și psihologi, care au stat de vorbă cu ei. Acum avem în plan, în funcție de cât vor sta copiii la noi, să le oferim jocuri interactive, spații la noi în grădinițe și afterschooluri”, ne-a mai spus viceprimarul.