Consumul național de electricitate și gaze va ajunge la valori record luni și marți, însă există capacitățile necesare pentru a trece de acest vârf, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul ședinței comandamentului de iarnă.

Potrivit acestuia, pe partea de energie electrică consumul o să depășească 9.500 MW, iar cel de gaze ar putea ajunge la 74 milioane mc/zi.

„Am trecut la analiza echilibrării sistemului energetic pe perioada de ger. A fost emis Cod portocaliu de ger în 35 de județe plus București. Avem vreme severă și fiind temperaturi foarte scăzute cresc consumurile, în special pentru gaze, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru producătorii de energie electrică și termică. Avem nevoie de cantități suplimentare de gaze. Ne cresc consumurile foarte mult și pe energie electrică”, a spus ministrul Energiei.

El a menționat că reprezentanții Sistemului energetic național estimează un consum de gaze naturale de 72 — 74 milioane mc, „un consum istoric”, în condițiile în care până acum maximul a fost de 71,2 mc.

„Ne-am pregătit și am luat toate deciziile necesare ca să putem face acest lucru. Avem circa 26 milioane metri cubi din rezerve, 28 milioane metri cubi din producția zilnică și 16 milioane metri cubi pe care și le-au asumat furnizorii că le importă. La ora actuală avem necesarul estimat pentru a trece de acest vârf. S-a luat decizia ca Elcen, CET Brazi și CET Galați să treacă pe păcură. Ieri (duminică n.r) și noaptea trecută s-a întâmplat. Elcen funcționează în prezent pe păcură”, a mai spus Toma Petcu, citat de Agerpres.

El a subliniat că au fost pornite grupuri suplimentare pentru majorarea producției de energie electrică, în contextul în care este estimat un maxim de 9.500 MW.

„La energie electrică am dispus suplimentarea grupurilor de la Turceni, Rovinari, am reușit să pornim și la grupul de la Mintia, de la CEH, de la Hunedoara, încă un grup de 150 MW. CET Govora a intrat în producție cu 50 MW. Aveam o rezervă pe hidro estimată de 1.000 MW, s-au consumat 400 MW, mai avem 600 MW disponibili pe hidro. Avem consum maxim estimat pe energie electrică de 9.500 MW. În acest moment consumul era de 9.000 MW”, a afirmat Petcu.

Ministrul Energiei a semnalat, de asemenea, că duminică seara Bulgaria a solicitat ajutor de urgență pe furnizare de energie electrică din cauza unei probleme de sistem.

„Ținând cont de situația delicată în care se poate afla România nu ne-am asumat acest lucru și le-am spus că nu-i puteam ajuta”, a spus Petcu.