Deși este singurul organ care are capacitatea de regenerare, celulele bolnave fiind înlocuite cu altele noi, sănătoase, din când în când trebuie monitorizată și starea de sănătate a ficatului. Medicii ne avertizează că acest organ poate fi supus unor agresiuni infecțioase, cum ar fi hepatitele virale A, B, C, D, care pot cauza ciroza sau cancerul hepatic, boli care duc la deces. Diferența dintre viață și moarte, însă, o face numai testarea medicală.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 439, ediția print

Din fericire, investi­ga­țiile nu mai sunt acum, chiar atât de costisitoare. Ba chiar, la recomandarea medicului de familie, testele pentru depistarea hepatitei B și C nu ne costă nimic. Mai mult, cei care sunt infectați și-ar putea face viremia și alte investigații imagistice tot gratuit. „Trebuie să facem un efort, un an doi, trei, astfel încât să dăm tuturor posibilitatea să se testeze și după aceea evident să le dăm dreptul și accesul la terapie pacienților cu hepatita B și C. Începând cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea să facă acest lucru gratuit pentru persoanele de pe listă”, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, după întâlnirea de lucru a reprezentanților Societății Europene Clinice de ­SIDA (European AIDS Clinical Society), care a avut ca temă „Standardul EACS de îngrijire a infecției cu HIV și a coinfecțiilor în Europa”.
Așadar, medicii aduc în atenția publicului larg importanța diagnosticării timpurii a persoanelor infectate, a depistării celor care au virus circulant în sânge, a includerii lor în tratament şi, ulterior, a monitorizării tratamentului. Prof. Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, le-a transmis celor care au avut contacte sexuale neprotejate să se testeze. „Dacă nu vă puteți testa prin medicul de familie, scoateți 17 sau 20 de lei și testați-vă! Testarea este anonimă, dar în momentul în care află (că are boala – n.r.), are posibilitatea să intre pe scheme terapeutice, să stabilizeze infecția și să ducă o viață normală și să nu transmită la alții. Dacă pentru HIV există o specificație clară în legislație: dacă transmit în mod conștient virusul unei alte persoane fără să informeze persoana respectivă, sunt pasibili cu închisoarea până la zece ani, pentru virusul hepatitic C și virsul hepatitic B, această problemă nu există. Dar e o problemă pentru ei: nu se testează, dezvoltă hepatită cronică, ciroză hepatică, hepato-carcinom”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, citat de Agerpres.ro. Prezentă la eveniment, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus că în prezent autoritățile nu pot face o campanie concretă în zonele rurale pentru a-i depista pe cei care ar putea avea aceste ­boli. „Dar pornind de la ideea noastră cu campania ­door-to-door privind vaccinarea, poate că ar trebui să extindem acest lucru şi pentru alte patologii”. Întâlnirea de lucru a Societății Europene Clinice de SIDA (European AIDS Clinical Society), cu tema „Standardul EACS de îngrijire a infecției cu HIV și a co-infecțiilor în Europa”, a avut loc recent, la București. Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Sănătății, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Testarea de urgență este obligatorie pentru:

- Persoanele cu risc crescut de infecție;

- Cele care au făcut transfuzii de sânge înaintea anului 1992;

- Beneficiarii de tratamente cu produse din sânge, cum ar fi cei  supuși hemodializei, tratamentelor cu factori de coagulare, plasmă etc.;

- Cei care trăiesc în familii în care există cazuri de hepatită C;

- Bărbații homosexuali;

- Cei care au mai mulți parteneri de sex;

- Cei infectați cu virusul HIV;

- Persoanele născute între 1948 și 1967;

- Locuitorii în funcţie de repartiţia geografică – se pare că există zone unde prevalența este mult peste media pe țară.