Femeile parlamentar din toate regiunile lumii se confruntă cu discriminări sexuale, hărțuiri și violențe din partea aleșilor bărbați și sunt tot luate drept ținte de campanii de umilire online, relevă un raport, citat de Reuters.

Primul studiu asupra acestei chestiuni, realizat de Uniunea Interparlamentară (UIP), vine după mai multe scandaluri din Franța și din alte țări în care femeile au denunțat abuzurile de pe coridoarele puterii.

Cazurile de violență sexistă și de agresiune împotriva femeilor parlamentar sunt reale și răspândite, se arată în raport. Concluziile sugerează că fenomenul nu cunoaște granițe și există, în grade diferite, în fiecare țară, afectând un număr semnificativ de femei parlamentar.

 

Rezultatele se bazează pe date oferite de 55 de femei parlamentar de toate vârstele care au fost selectate din 39 de țări din cinci regiuni. Patru din cinci femei au spus că au fost supuse unor comportamente ostile care le-au afectat psihologic sau le-au indus teamă. 44,4% au afirmat că au primit amenințări cu moartea, cu violul, cu bătaia sau cu răpirea în timpul mandatelor. «Respondentele au spus că majoritatea acestor acte au fost comise de colegii lor, bărbați, din cadrul opoziției sau chiar din cadrul propriilor partide», se arată în sondaj. A avea sub 40 de ani sau a aparține opoziției sau unui grup minoritar reprezintă un factor agravant care pune femeile în pericol, conform acestui studiu al UIP, organism cu sediul la Geneva și care leagă 171 de parlamente naționale. IPU le cere parlamentarilor – deopotrivă femei și bărbați – să denunțe astfel de comportamente și face apel la introducerea de coduri de conduită și de proceduri pentru a depune plângere. Femeile reprezintă 22,8% din cei circa 46.000 de parlamentari din întreaga lume. Femeile parlamentar se confruntă cu gesturi ostile și acte de violență sexistă în birourile parlamentare sau la întâlnirile politice, precum și, mai nou, pe rețelele de socializare, se mai arată în raport.