Guvernul României va adopta o Ordonanță de Urgență prin care crescătorii de animale cu datorii la bugetul de stat își vor primi banii înapoi și vor putea primi în continuare de subvenții. De această ordonanță vor beneficia cei 9.700 de fermieri din sectorul zootehnic, care dețin un efectiv de peste 237.000 capete de animale.

Aceștia, în perioada 2007-2001, au fost somați de APIA să restituie subvențiile primite, deoarece aveau datorii la bugetul de stat. Această condiție a fost impusă de autoritățile române fără știrea sau avizul de la Bruxelles. În cele din urmă, România și-a recunoscut greșeala. „Introducerea unor condiţii în legislaţia naţională, precum criteriul de eligibilitate specific cu privire la existenţa datoriilor restante ale beneficiarilor la bugetul de stat şi/sau la bugetul local la data solicitării primelor, condiţii care nu se regăsesc în normele comunitare şi care restrâng dreptul beneficiarilor din sectorul zootehnic de a primi plăţi naţionale directe complementare, conform hotărârii Curţii Europene de Justiţie, reprezintă o încălcare a dreptului european. Prin sistemul EU Pilot, Comisia Europeană a solicitat României să asigure aplicarea corectă a legislaţiei Uniunii Europene, interesul Comisiei fiind rezolvarea situaţiei beneficiarilor de plăţi naţionale directe complementare pentru care s-a aplicat criteriul de eligibilitate privind  existenţa datoriilor restante”, se arată în motivarea proiectului de OUG. 

Dacă nu iniția acest demers, România ar fi riscat o procedură de infracţiune la nivel european. Cel care a transmis avertismentul, luna trecută, a fost chiar comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș. „Comisia Europeană  aşteaptă, în continuare, un răspuns din partea autorităţilor române, în ce fel rezolvă problema aceasta de a returna agricultorilor banii care le-au fost luaţi pe nedrept, iar, dacă în următoarea perioadă nu primim răspunsul, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european tocmai pentru că este o legislaţie încălcată”, a declarat la vremea respectivă, Dacian Cioloş. 

Sumele necesare în­deplinirii prevederilor OUG, în cuantum de 26.877 mii lei, vor fi asigurate în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii pe anul 2014, Capitolul 83.01 „Agricultură, Silvicultură, Piscicultură şi Vânătoare”, Titlul 40 „Subvenţii”, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli”. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Finanţelor Publice, va fi stabilită procedura de restiuire a sumelor către crescătorii de animale.