Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat în cursul zilei de 30 mai 2014 plățile pentru un număr de 9.761 de fermieri, potrivit Legii 48/ 2014 privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic. Sumele reprezintă primele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceștia nu le au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a datoriilor la bugetul de stat, în urma punerii în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi județene și a municipiului București, în cadrul unei misiuni de audit al Curții de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/ 2014 beneficiază pe lângă fermierii deja plătiți și fermierii care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanță), care au fost anulate, în urma aplicării acestei legi. În acest context Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a declarat: „Am promis că rezolvăm această situație dificilă și ne-am ținut de cuvânt. Iată că în doi ani de zile am reușit să reintrăm în normalitate — fermierii vor fi scutiți de returnarea subvenției primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi.”

Astfel, în conformitate cu prevederile Legii 48/ 2014, „Plata sumelor prevăzute la art. 1 și alin. (1) al prezentului articol se realizează până la data de 31 decembrie 2014”, iar Art.3, prevede că: „Sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, în cuantum de 26.877 mii lei, se asigură în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014.”

Reamintim că în perioada 2007-2010, potrivit unor acte normative, subvențiile primite de la Uniunea Europeană erau condiționate de inexistența datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligați, pentru a putea intra în posesia subvenției, să scrie o declarație pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat și/ sau la bugetul local, la data solicitării primelor. În urma unui audit al Curții de Conturi la APIA a reieșit faptul că mulți fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returneze subvenția primită de la APIA, totodată fiindu-le interzis să mai primească subvenții de la Uniunea Europeană pe o perioadă de trei ani. În urma intervenției Comisiei Europene, statul român a fost obligat să restituie aceste sume fermierilor sancționați, pentru a evita procedura de infrigement. Solicitarea Comisiei s-a bazat pe un caz similar, în care există o Hotărâre a Curţii Europene.