La Buftea, a II-a ediţie a unei manifestări artistice remarcabile 

Duminica trecută, am văzut și înţeles că în culorile copilăriei, toamna se topește cel mai frumos. La Buftea, sute de copii ai orașului au omagiat anotimpul cu o expoziţie remarcabilă de pictură, desen, broderie, artă decorativă. Iar bucuria în imagini a creaţiei lor nu se putea numi altfel, decât Festival.

 Așa cum îi stă bine oricărui copil ce descoperă lumea, artiștii – de la preșcolari la liceeni – au folosit cu fantezie culorile și majoritatea tehnicilor de lucru. Totul a demonstrat fineţe, simţ artistic, sensibilitate. Dar și  buna îndrumare, din partea profesorilor. 

Salon de artă și festivităţi, la primărie

Sala întrunirilor de lucru a primăriei orașului, a devenit o galerie inedită de artă. Încăperea – plină ochi. Deși spaţioasă, era acum neîncăpătoare. Părinţi, cadre didactice, musafiri, copii. Mai ales copii. 

Pe masa prezidiului, zeci medalii cu tricolor. Zeci de cupe așteptau să-și mute sclipirea în ochii premiaţilor. Pe masa juriului, sute de diplome. 

Primarul Gheorghe Pistol, la deschiderea Festivalului

“Ne bucurăm că am reușit să realizăm cea de-a doua ediţie a acestei expoziţii. E remarcabil efortul depus de copii, cadre didactice, părinţi, pentru aceasta. Fiecare lucrare are povestea sa. Fiecare copil și-a putut exprima o idee prin Culorile Toamnei. 

Pentru cei care n-au putut vizita această expoziţie, am creat varianta on-line. Toţi cei de aici, suntem mândri că acești copii fac parte din comunitatea noastră. Au creat un spectacol de culoare, care ne dă sentimentul că este important să trăim cu intensitate, fiecare clipă. 

Eforturile noastre nu se puteau realiza fără sprijinul coordonatorului principal al acestei expoziţii. Și vreau, în aplauzele dvs., să-i mulţumim dnei Andreea Burtea. La fel, echipei de tineret care a însoţit-o.

Mulţumim partenerilor noștri, Asociaţia “Darul copilăriei”, reprezentată de dl Nicu Tudorache. La fel, Direcţiei Culturale din cadrul primăriei Buftea, dnei Violeta Mitescu.

Felicitări debutanţilor. Felicitări tuturor celor care cu primit de la Bunul Dumnezeu, acest privilegiu și anume talentul. Ne bucurăm că ne daţi sentimentul siguranţei, al liniștii, al puterii de a iubi”. 

Ce s-a vrut, cine și de ce au vrut? 

La Buftea a-nceput să bată un vânticel bun, de împrospătare a legăturilor dintre oameni. A conectării sufletești sincere, construite cu migală, pentru comunitate. 

Cel mai bun început? Copiii. Festivalul “Culorile Toamnei” vrea să crească aplecarea către frumos și talentul elevilor, din învăţământul școlar. Apoi mai sunt și cultivarea sensibilității artistice a copiilor, dezvoltarea și stimularea creativității lor.

Totul a fost organizat pe trei secţiuni: pictură, colaj și obiecte de artizanat.

Organizatori? Andreea Burtea, coordonatorul proiectului; Gheorghe Pistol, primarul orașului; Violeta Mitescu, directorul Centrului Cultural; Nicolae Tudorache, directorul  Asociaţiei ,,Darul copilăriei,,; Dumitru Constantin, din primăria orașului; Paula Ciocioi și Mariana State, de la Grădiniţa „Rază de Soare”. 

Mesaje și voturi on-line din Europa, Africa și Asia

Faţă de ediţia anterioară, cea de acum a avut un număr record al participării copiilor, cu lucrări de artă plastică. Concursul a fost de fapt după modelul 2 în 1. Bună parte din creaţiile artistice au fost afișate și în mediul on-line. În cele 4 zile cât a durat competiţia s-au înregistrat 24.531 de vizualizări și like-uri pe pagina de Facebook a Festivalului. Autorii au adunat aprecieri și voturi din România, Algeria, Turcia, Spania, Franţa și Marea Britanie. 

Aproape 700 de participanţi

Absolut toţi elevii care au avut lucrări de artă intrate în concursul Festivalului  au primit „Diplome de Participare”. Profesorilor coordonatori le-au fost înmânate 90 de „Diplome de Excelenţă”. Apoi premiile: au fost împărţite 61 de cupe, medalii si diplome. 

Marele premiu s-a numit  Trofeul „Culorile Toamnei”, la care s-a adăugat o tabletă electronică.