Sub titulatura Festivalul Tunari „Conservarea specificului local și a moștenirii culturale”, serbările zilelor comunei au oferit sâmbătă și duminică, un festival fastuos de muzică și distracție, numeroase surprize frumoase, pentru toate gusturile. În centrul atenției au fost copiii, cărora organizatorii le-au dedicat o atenție specială.
Articol apărut în nr. 364 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Festivalul Tunari a însemnat, și în acest an, o continuare a seriei evenimentelor dedicate conservării specificului local și a moștenirii culturale de care beneficiază localitatea.
Este al doilea an când se organizează Zilele comunei în această formulă, evenimentul din data de 12 august fiind organizat din fonduri europene. Invitați au fost și 50 de cetățeni din Republica Moldova, în cadrul unui proiect de înfrățire cu trei comune de peste Prut.
Tradiția a continuat cu succes
Comuna Tunari a accesat fonduri europene prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru dezvoltarea comunei prin Măsura 322. Una dintre condițiile eligibilității a fost și organizarea, timp de 5 ani, a unui festival cu specific local. Așa s-a născut, în 2016, Festivalul de la Tunari, organizat de Primărie și parteneri, iar anul acesta tradiția a continuat cu succes.
Spațiul din zona Teatrului de Vară, cât și parcul din imediata apropiere, s-au transformat într‑un adevărat parc de distracţii, cu scenă în aer liber, terase, zonă de distracție pentru copii și zone relaxare. Au încins atmosfera zeci de artiști renumiți de muzică populară și ușoară.
Primarul Alexandru Neacșu ne-a spus: ”Este un eveniment foarte plăcut la care ne sunt alături numeroși invitați. Îi avem lângă noi pe Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, vicepreședinte CJ Ilfov, consilieri ai județului, cât și invitați din Republica Moldova cu care sărbătorim astfel și înfrățirea cu comunele Cazangic, Ciorești și Șiscani, de peste Prut. Astăzi, sărbătorim împlinirea a 324 de ani de atestare documentară, având în vedere că istoria acestei comune începe odată cu foaia de zestre a domniței Stanca, fiica voievodului Constantin Brâncoveanu. Pe 16 august este și hramul bisericii Constantin Brâncoveanu.”
Artiști talentați pentru toate gusturile muzicale
Festivalul „Conservarea specificului local și a moștenirii culturale” a însemnat seria manifestărilor derulate pe 12 august, adică muzică și dansuri populare cu ansamblul „Trei Păzește”, cunoscutul grup folcloric din București, format din tineri dansatori profesioniști păstrători de tradiții, ce au pregătit programe de dansuri populare, menite să transforme spectacolul oferit într-un eveniment traditional unic. Am admirat cu bucurie și cântul melodios al interpretei Ștefania Narenji, talentată artistă supranumită “Privighetoarea Dobrogei”. Momente folclorice impresionante ne-au fost oferite de Trupa Haiducii, din Republica Moldova, cu o suită de piese tradiționale românești care, prin talentul lor, ne-au introdus, ca de fiecare dată, în atmosfera satului românesc dintotdeauna. Seara de sâmbătă a continuat pe ritmuri lăutărești oferite de Adrian Caval și Formația, dar și cu muzică pop, adusă în dar locuitorilor din Tunari de cunoscuta cântăreață Alessia.
Seara a culminat cu spectacolul oferit de Viorica și Ioniță din Clejani care au venit cu taraful lor și au oferit, ca de fiecare dată, un spectacol incendiar, cucerind sufletul publicului cu talentul lor incontestabil.
Buna dispoziție a învins capriciile vremii
Distracția a continuat, duminică, cu momente la fel de frumoase, chiar dacă ploaia părea că a stricat la un moment dat planurile. Din fericire, norii s-au împrăștiat, iar spectacolul a continuat cu și mai mare avânt. Taraful din Tunari și Sabina au smuls ropote de aplauze de la locuitorii comunei, cu acorduri muzicale antrenante oferite minute în șir. Spectatorii s-au strâns în număr și mai mare la Teatrul de Vară când pe scenă au apărut dansatoarele de la Vogue. Fetele de la Vogue au încins atmosfera cu dansuri în ritmuri sud americane, dar și cu costumele lor senzuale. Spectacolul a continuat în aceeași manieră, cu Simona Nae și sexy dansatoarele ei. Frumoasa Simona Nae, interpreta hiturilor “2 Nebuni” și “Coji de portocale” i-a antrenat pe locuitorii din Tunari, ce au dansat și au cântat entuziasmați, minute în șir. Distracția a culminat cu concertul susținut de Tavi Colen și Emma Ștefan, artiștii oferind un spectacol pe care cu siguranță că tunărenii nu îl vor uita multă vreme de acum înainte.
Ambele seri au fost prezentate de cunoscuta actriță și interpretă Bianca Sârbu, iar atmosfera de dans a fost întreținută pe tot parcursul celor două zile de DJ Aly Deejay.
„Este o mare bucurie pentru noi să le putem oferi locuitorilor din Tunari posibilitatea de a se simți bine la o sărbătoare de foarte bună calitate, care de altfel este a lor, a cetățenilor, contribuabilii comunei Tunari. Nu a fost întotdeauna ușor, dar este de datoria noastră și ne-am asumat, de altfel, să venim zilnic în sprijinul cetățenilor noștri cu lucruri bune. Festivalul Tunari este un punct important pe lista noastră de activități și de priorități, pentru că face parte din viața culturală a comunei”, a declarat viceprimarul Cristian Niculae.
Cu bani puțini, lucruri mărețe
Marian Ion, managerul City ne-a spus la rândul său: ”Este un eveniment cu totul nou, inclusiv amenajarea amenajarea locației, persoanele invitate, organizatorii. Noi suntem de fapt o altă echipă. Anul acesta, 50 la sută dintre activități au fost dedicate în special copiilor, pentru care au fost organizate ateliere, am adus un magician, am făcut ședințe de face painting. Cei mici s-au putut bucura și de numeroase concursuri cu premii, au participat la jocuri, au avut la dispoziție un mini parc de distracții cu echipamente gonflabile. De asemenea, cetățenii au beneficiat de o ofertă culinară diversă, cu produse tradiționale delicioase, pe gustul tuturor. Prima zi de festival a fost organizată în baza proiectului AFIR, iar a doua zi este organizată exclusiv de primărie. Suntem o localitate care nu are un buget foarte mare, dar formațiile pe care le-am adus sunt prietene cu noi și și-au dorit să participe la această zi importantă pentru noi. Și atunci, pe bani puțini, cum suntem obișnuiți la Tunari, facem lucruri mărețe”.