A 11-a ediție de petrecere câmpenească, la Canton

Artişti, show culinar, orăşelul copiilor – toate împărţite cu fraţii din Puhoi

Așa cum am fost obișnuiți de ani buni, în această perioadă, la Moara Vlăsiei, autoritățile locale organizează, pe ”Platoul Canton”, petrecerea câmpenească denumită sugestiv ”Festivalul Vlăsiei”. Pe 16 iunie 2019, evenimentul ajuns la cea de-a 11-a ediție ne-a dovedit că nu și-a epuizat surprizele și a adus, din nou, în fața publicului, artiști îndrăgiți, gătit ”de record” în aer liber, tradiționalul mic la 1 leu, pâinea la țest, orășelul copiilor și multe altele. Totul a fost supravegheat îndeaproape, pe întregul parcurs al desfășurării, de primarul și viceprimarul comunei Moara Vlăsiei, Andrei Filip și Florin Cucu, amândoi îmbrăcați adecvat unei petreceri la iarbă verde, printre baloți de fân, cu ii românești.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print, nr. 456

Anul acesta nu a mai plouat, așa că, pe un soare cum nu se poate mai arzător, în jurul orei 16.00 aproape că nu mai găseai loc pe băncuțele de la mesele amplasate sub umbrare, unde se putea mânca ceva. Scena îi aștepta pregătită pe artiști, grătarele cu mici și fripturi sfârâiau pregătite din timp, hamsiile se perpeleau în ulei, gonflabilele gigantice îi așteptau țepene pe cei mici. Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ, prin Divizia ”Live Cooking Show” a Masters of Flames, condusă de maestrul Radu Zărnescu, a adus special pentru cei prezenți la Festival proțapul unicat – ”Tiger”, pe care de această dată au fost puși la fript simultan, începând cu ora 12.00, 8 berbeci. Degustarea gratuită a început în jurul 18.00, când și salata de vară și sosurile pregătite special pentru carnea rumenită la jar au fost gata. Lângă proțapul uriaș al chef-ului Zărnescu, fondatorul Asociației, absolvent al renumitei Școli de management în hotelărie, restaurante și artă culinară ”Paul Bocuse”, din Franța, Muzeul Național al Agriculturii, din Slobozia, a adus trei oale de ”țest” pentru coptul delicioasei p­âini. Lângă ele, se puteau citi detaliile interesante despre ”credințele, practicile și obiceiurile” din jurul activității de copt pâine în ”țesturi”. Spre exemplu, când femeile fac astfel de pâine este bine să nu li se dea ”bună ziua”, pentru că li se sparg ”țesturile”, iar lor trebuie, musai, să li se spună ”lucru bun, femei harnice!”. De asemenea, un ”țest” spart nu se aruncă niciodată în drum, altfel, cel care a făcut asta se umple de bube!

De toate, pentru toţi

Lângă ”țesturi”, din Gorgota, județul Prahova, Lazăr Androne, producător de „caroserii de lemn”, a adus cu el har­nașamente pentru cai, roți și alte componente pentru căruțe, iar puțin mai departe de el, cei din Moara Vlăsiei pregăteau, după rețeta clasică, celebrii și gustoșii kǘrtos kalacs, modernizați acum cu arome de scorțișoară sau nucă de cocos. Pentru copii, s-au pregătit ateliere de pictat ceramica, de desenat pe față sau pentru aplicare tatuaje temporare, s-au adus frigidere pline cu fructe proaspete, sucuri sau înghețată, gonflabile gigantice, carusele mai mici și mai mari, vată de zahăr, clătite, pop corn, cozonaci, porumb fiert sau copt. Cei ­mari puteau cumpăra de la tarabe bijuterii de argint sau haine confecționate sau pictate ”hand made”. Sportivii au fost provocaţi la întrecerea de la ”bara de la Moară”, unde, dacă reuşeau să stea agățați cel puțin 2 minute, primeau 100 de lei.

Artiști îndrăgiți, pe scena de lângă pădure

Lângă scenă a fost delimitată clar o zonă ”alocată copiilor din Puhoi”, care au beneficiat de același protocol pregătit și pentru artiștii invitați. Puhoi este localitatea din Republica Moldova, raionul Ialoveni, înfrățită cu Moara Vlăsiei și, tot din Puhoi, este și Dumitrița Vîrlan, cea care a prezentat spectacolul artistic, tânăra studiind acum la facultate, în București.

Marcela Fota, sora interpretei Mariana Ionescu Căpitănescu, care a evoluat mai târziu, a ”spart gheața” și a adus publicul lângă scenă. Au urmat apoi frumoase doine moldovenești, aduse din Puhoi de Sinița Dumitrița și, tot din Moldova, de la Chișinău de această dată, Doina Sulac i-a încântat pe toţi cei prezenţi la Festivalul Vlăsiei. Ansamblul folcloric ”Morărițele”, din Moara Vlăsiei, a pregătit, de asemenea, un spectacol deosebit, după care Anca Neacșu (fostă componentă a trupei ASIA), alături de dansatoarele ei, a încins și mai tare atmosfera. Din nou, a urmat un moment deosebit de muzică populară, cu artista Mariana Ionescu Căpitănescu, iar de la ora 21.00, pe scenă a urcat Antonia însoțită de 4 dansatori perfect sincronizați pe melodiile artistei. S-a întunecat, s-a răcorit, iar cei puși pe distracție și voie bună continuau să sosească la petrecere. Finalul spectacolului a aparținut lui Alex Calancea & Band, veniți de peste Prut, cu ”o fuziune naturală de groove-uri de Drum’n’Bass și pasaje clasice împletite cu folclorul urban distorsionat”. Evident, întreg spectacolul s-a terminat, ca la fiecare ediţie, cu focuri de artificii spectaculoase, aşteptate cu mare nerăbdare mai ales de cei mici.