Viaţa este așa cum ne-o creăm, cu minte, voinţă și tradiţii

Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un destin. 

Acesta e înţelesul oferit de toţi cei care care s-au ocupat, an de an, de organizarea a festivalului. În 2009, primarul Andrei Filip şi Consiliul Local al comunei Moara Vlăsiei au decis ca la 15 iunie să se aniverseze ziua comunităţii. A devenit o serbare artistică amplă, câmpenească, a tradiţiilor, meşteşugurilor şi folclorului. Deunăzi, a început la ora 10 dimineaţa. A durat 12 ore. Mii de oameni din Moara Vlăsiei, Căciulaţi şi multe localităţi învecinate s-au bucurat din plin de spectacolul petrecerii lui. În fel şi chip.    

Copiii, începutul iureşului

Primii, s-au urcat pe scenă copii din grădiniţe şi elevi. Au sărbătorit cum se cade sfârşitul anului şcolar. Apoi, au luat în stăpânire orăşelul lor, cu personaje vestite, din poveşti. Tinerii, au ocupat caruselul şi celelalte atracţii din Luna Park. 

Dar tradiţia nu înseamnă numai păstrarea legăturii între generaţii. Secvenţe din viaţa şi munca celor mari au fost şi ele prezentate. 

Ce-au aflat adulţii?

Le-au fost pregătite expoziţii de utilaje agricole, standuri cu produse meşteşugăreşti şi de artizanat. Caravana „Noi-Voi” a Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia a demonstrat „live” „Povestea Ţestului”, adică a cuptorului unde se coace pâinea pe vatră. Însoţită de o listă cu superstiţii. „Spargerea ţestului – într-o perioadă de secetă – aduce ploaia”, afirmă una dintre ele. Chestiunea fost verificată clar, în Olt.

Fără muzică şi bere, nu-i petrecere 

„Cu fiecare an, ne-am organizat mai bine. Primăria Moara Vlăsiei a cheltuit peste 60.000 de lei. Pentru onorariile artiştilor invitaţi, construcţia scenei, transportul cu microbuzele, logistică şi altele. Restul? Parteneriate, cu acorduri publicitare. De exemplu, „Tuborg” a participat cu cu toată gama de băuturi răcoritoare şi bere. În acelaşi sistem, grătarele şi altele. De un mare ajutor ne-au fost şi cei peste 100 de voluntari, din comună. O menţiune specială pentru Marcel Bărbătei, prietenul şi colaboratorul nostru. Fără el n-am fi putut realiza desfăşurarea asta de forţe ”, spune primarul Andrei Filip.

Vedetele, sarea şi piperul distracţiei 

Numele lor? Andreea Bănică, Ansamblul „Junii Cetăţii” Rupea, Maria Cârneci, Trupa Akcent, Gheorghiţă Radu, Petrică Mâţu Stoian, Carmen Rădulescu, Alisa Toma Radu, Georgiana Lepădatu şi trupa de dans „Romaniţele”, prezentatorul Marcel Horobeţ.

Spectatori? Peste 9.000 de oameni

Asta este cifra estimată de organizatori, a tuturor celor care au participat la festival, pe toată durata zilei. Devenită acum, memorabilă. 

Focurile de artificii i-au încheiat strălucitor seara.