Obiceiuri, tradiŢii Şi superstiŢii

Săptămâna dinaintea sărbătorilor Pascale este încununată de obiceiuri și tradiții străvechi. În fiecare din cele șase zile premergătoare Învierii Domnului e bine să faci anumite lucruri pentru a avea un an bogat, sănătate și prosperitate. Uite ce spune tradiția ce se păstrează și astăzi cu sfințenie, din moși strămoși, în multe zone ale țării!

Luni

În prima zi a Săptă­mânii Patimilor e bine să începi cu­rățirea casei, curții și grădinii. Scoate totul din locuință, spală și aerisește ca să scoți tot răul din timpul iernii. Dacă nu întâmpini Paștele cu dreaptă  credință și în curățenie deplină, îți va merge rău în tot ce vei face în cursul anului. Aceasta este ziua în care se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. Preoții pomenesc la denie smochinul neroditor, blestemat de Mântuitorul Hristos înaintea intrării în Ierusalim. 

Marți

Este recunoscută în popor ca Marțea Seacă, denumire ce face referire la ziua în care Hristos și-a anticipat propriile patimi. În plus, se fac ritualuri speciale de spălat pentru alungarea bolilor. 

Miercuri

Conform obiceiurilor care se păstrează în special la sate, dacă ai un copil acasă, în Miercurea Mare, seara după apusul soarelui e bine să-l trimiți să le vestească vecinilor și cunoscuților apropierea Învierii. Va fi răsplătit cu ouă pentru înroșit. În timpul deniei e pomenit Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus.

 Joi

E musai să înroșești ouăle pe care le vei ciocni și le vei mânca împreună cu toți cei dragi ție, în marea zi a Învierii. Dacă vei dormi peste zi, se spune că vei fi obosit tot anul, așa că mai bine ocupă-te serios de pregătirile pentru Paște. Tot în Joia Patimilor trebuie să ții lumânări aprinse la ferestre și să le lași să ardă până se topesc în întregime. Se crede că în această zi, lumea celor vii se întrepătrunde cu cea a morților. Mai mult, dacă ești o fată necăsătorită, în noaptea de joi spre vineri trebuie să-ți pui 12 dorințe, iar pentru fiecare dorință să ­înnozi o ață pe care să o pui sub pernă. Bărbatul care îți va apărea în vis și va încerca să deznoade ața îți va deveni soț. În Joia Mare, în bisericile ortodoxe răsună cea mai importantă denie, cea  a celor 12 Evanghelii. Este foarte bine să primești copiii care vin să-i speli pe picioare. La sfârșitul Sfintei Liturghii, starețul din locașele mânăstirești obișnuiește să spele pe picioare 12 călu­gări, în amintirea gestului de­să­vârșit de Mântuitorul Iisus Hristos la Cina cea de Taină. 

Vineri

Trebuie să ții post negru ca să fii protejat de ­boli, griji și suferințe. Nu ai voie să mănânci și nici să bei apă deoa­re­ce, are loc pomenirea sfin­telor, mân­tuitoarelor și înfri­co­șă­toarelor patimi ale Domnului. În schimb, este foarte important să te spo­vedești și să te îm­păr­tășești la preot. Vinerea Patimilor este zi aliturgică pentru că e ziua în care a fost răstignit Hristos. În această zi este bine să duci flori la biserică deoarece, acestea sunt aduse în cinstea Mântuitorului Iisus. Trebuie să treci de trei ori pe sub masă în semn de omagiu pentru poticnirile pe care le-a avut Domnul atunci când și-a cărat crucea în spate pentru răstignire. Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an îmbelșugat, roditor. 

Sâmbătă

Trebuie să faci ultimele pregătiri pentru sărbători. Îmbracă haine noi, iar la miezul nopții mergi la biserică și ia lumină ca s-o duci acasă pentru a avea lumină în casă și în suflet, dar și la cimitir, morților din familie. Trebuie să iei și anafură sfințită.

Puterea rugăciunii sporeşte în Săptămâna Patimilor

Iată rugăciunea pe care trebuie să o rosteşti în Săptămâna Mare! 

Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, care pentru prietenul Tău Lazăr ai plâns, 

Primeşte lacrimile amărăciunii mele! 

Cu patimile Tale vindecă patimile mele! 

Cu rănile Tale tămăduieşte rănile mele! 

Cu sângele Tău curăţeşte sângele meu, 

Și amestecă în trupul meu mireasma trupului Tău de viaţă făcător. Fierea cu care de către vrăjmaşi ai fost adăpat,

Să îndulcească sufletul meu de amărăciunea cu care m-a adăpat potrivnicul. 

Trupul Tău întins pe lemnul Crucii să ridice către Tine, mintea mea cea trasă jos de demoni. 

Capul Tău pe care L-ai plecat pe lemnul Crucii să înalţe capul meu cel pălmuit de potrivnici. 

Preasfintele Tale mâini, pironite de necredincioşi pe cruce, 

Să mă aducă spre Tine din prăpastia pierzării, precum a făgăduit preasfânta gură a Ta. 

Faţa Ta, care a primit pălmuiri şi scuipări de la cei ­blestemaţi,

Să strălucească faţa mea cea întinată de fărădelegi. 

Nu am inimă îndurerată spre căutarea Ta. 

Nu am pocăinţă, nici umilinţă care întorc pe fii către moştenirea lor. Nu am, Stăpâne, lacrimă mângâietoare. 

Întunecatu-s-a mintea mea întru cele lumeşti şi nu poate privi către Tine cu durere. 

Părăsitu-Te-am eu, Tu nu mă părăsi! 

Ieşit-am de la Tine, ieşi spre căutarea mea, 

Du-mă în păşunea Ta şi numără-mă împreună cu oile Tale cele alese, 

Și mă hrăneşte împreună cu ele din verdeaţa dumnezeieştilor Tale Taine, 

Al căror locaş este inima curată, 

Întru care se vede strălucirea descoperirilor Tale, 

Mângâierea şi odihna celor ce s-au ostenit pentru Tine,

Întru scârbele şi întru chinurile de multe feluri. 

Acestei străluciri învredniceşte-ne şi pe noi, 

Cu harul şi cu iubirea Ta de oameni, 

Acum şi pururea, şi în vecii vecilor. 

Amin!