Campanie a Jandarmeriei Române împotriva consumului de droguri

Jandarmeria rămâne, în continuare, fidelă principiului „mai bine să previi, decât să combați”. O dovadă în sprijinul acestei afirmații sunt spusele lt.col. Lică Androne, ofițer cu relațiile publice din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov, potrivit căruia instituția pe care o reprezintă „doreşte să pună bazele unei societăţi curate, cu o tânără generaţie izolată de tentaţiile nocive ale consumului de substanţe interzise”.

Acest deziderat a dus la inițierea unei campanii de prevenire a consumului de substanţe halucinogene, în rândul tinerilor şi copiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ liceal şi gimnazial. Pentru că, spune lt.col. Lică, ei reprezintă una dintre categoriile cele mai vulnerabile la diferite tentații de acest gen. Din teribilism, sau din curiozitate, tinerii pot cădea pradă consumului de droguri, cu urmări greu de reparat mai târziu.

22 de prelegeri, în șapte unități de învățământ

Iată și motivul care i-a determinat pe jandarmii ilfoveni să se implice în campania ”Fii conştient, nu dependent”, în campania cadrul căreia se desfăşoară  acţiuni de prevenire permanente.

 

Numai în cursul lunii februarie a  acestui an,  jan­darmi ilfoveni au susţinut 22 de prelegeri, în cadrul orelor de dirigenţie, la 7 unităţi de învăţământ din judeţ. În cadrul acestora, elevilor le-au fost prezentate riscurile la care se expun în situaţia în care ajung să consume astfel de substanţe, (dependenţă, destabilizarea socială a familiei, afectarea gravă a stării de sănătate şi chiar decesul). Acestora le-au mai fost arătate și cauzele care stau la baza consumului de substanţe halucinogene (mediu social, anturajul, educaţia, starea emotivă cauzată de vârsta tinerilor). Cu această ocazie, jandarmii le-au prezentat tinerilor materiale sugestive (clipuri tematice, educaţionale), purtându-se un dialog cu elevii pe subiectele de interes. Campania se va întinde pe toată durata semestrului II, din anul școlar 2014-2015. Tot în această perioadă, inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov va aborda şi alte campanii de prevenire a tinerilor, având ca teme: „Adolescenţă fără delincvenţă”; „Să exmatriculăm violenţa din şcoală”; „Alcoolul ucide visele”; „Spune stop violenţei”; „Jandarmeria te învaţă să nu fii victimă”.