Bursa de Valori București va permite cotarea firmelor cu o valoare de piață de peste 250 de mii de euro, pe o platformă alternativă de tranzacționare. Platforma va fi funcțională până la finalul acestui an, cu condiția ca firmele să coteze cel puțin 10% din acțiuni, conform anunțului făcut de directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski.

În acest scop, BVB a încheiat parteneriate cu Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), pentru listarea companiilor din IT și cu GEA Strategy&Consulting, pentru listarea la bursă a companiilor nou înființate (start-up). „Am avut deja discuții cu companiile în acest sens. Misiunea Bursei este să fim pe teren, acolo unde se derulează viața reală și business-ul real. Am stabilit contactele, pentru a trezi interesul proprietarilor de companii pentru listarea la bursă. Această nouă piață va fi lansată în câteva săptămâni și va reprezenta o oportunitate nouă pentru aceste companii, pentru antreprenorii interesați să-și crească afacerea în mod transparent, respectând valorile pieței de capital”, a explicat Sobolewski. 

Companiile IT, principalele candidate pentru listare

Radu Georgescu, vicepreședinte ANIS și președinte GECAD Group, a declarat că, în orice moment, în România, există 10 – 20 de companii din domeniul IT care ar putea fi listate la Bursă, însă nu a precizat când estimează că va fi listată prima astfel de firmă la BVB. „De 10 ani strig că ceea ce lipsește economiei românești este o bursă funcțională. Din foarte multe motive, lucrurile nu au mers. Bursa nu este numai un mod de a atrage capital, este un element de marketing, un mod de exit al unui antreprenor, un mod pentru investitori de a avea garantată o guvernanță corporativă, o transparență a companiei. Dacă reușim să aducem industria IT, cu toate aceste avantaje, cred că facem un pas imens înainte pentru noi, toți”, a spus Georgescu. 

Companiile cu creștere economică rapidă, interesante pentru investitori

Dragoș Pâslaru, director general al GEA Strategy&Consulting, susține că în România există aproximativ 10 domenii care pot duce la o creștere economică sustenabilă, iar companiile care au o creștere rapidă, de peste 20% anual, timp de trei ani, ar putea reprezenta interes pentru potențialii investitori. „Doar 7% dintre companiile din România au astfel de creșteri, dar ele cumulează mai mult de 49% din creșterea totală la nivelul sectorului privat în România. Mai sunt firmele pe care noi le numim „gazele”, cele care cresc cu peste 20% anual, timp de trei ani consecutivi, dar în primii cinci ani de viață. Acestea cumulează 20% din totalul creșterii în țara noastră, cele mai multe fiind din sectorul IT”, a subliniat Dragoș Pâslaru.