Dacă eşti antreprenor, ştii probabil deja că, începând din 16 aprilie, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 48/2020, poţi cere şi primi de la stat rambursarea TVA-ului, în baza unei simple cereri, fără a avea parte de control momentan, urmând ca verificările autorităţilor fiscale să fie făcute pe viitor, scrie Mediafax.ro.
E o măsură bună pentru mediul economic privat, deja destul de greu încercat în această perioadă, dar e o măsură care nu se aplică tuturor.
„Se aplică doar pentru firmele mici şi mijlocii, doar pentru firmele care au TVA de recuperat nu mai vechi de 12 luni şi, de asemenea, se aplică dacă ANAF consideră că firma dvs nu prezintă riscuri”, explică Sorin Istrate, consultant fiscal şi managing partner al companiei Contexpert.
Există mai multe criterii în funcţie de care statul îţi poate refuza cererea de rambursare a TVA-ului.
„Dacă firma a fost implicată sau nu în scheme de fraudare a TVA-ului, dacă firma are achiziţii de la firme care prezintă riscuri sau care au fost implicate în scheme de fraudare a TVA-ului, dacă firma are declaraţii fiscale nedepuse, dacă firma are bilanţuri fiscale nedepuse, dacă firma are datorii către stat dinaintea intrării în starea de situaţie de urgenţă şi, de asemenea, dacă firma este foarte nouă şi nu a depus o cerere de rambursare de TVA care ar putea fi privită cu suspiciune pe baza riscului de evaziune fiscală”, arată specialistul.
Sorin Istrate îi încurajează pe antreprenori să ceară banii şi să îi reintroducă în circuitul fiscal, economia având nevoie în această perioadă de cât mai mult cash.
Dacă nu ai reuşit să aplici în aprilie pentru rambursarea de TVA, să ştii că o poţi face în mai, până pe 25.