Românii au datorii uriaşe la fondul asigurărilor de sănătate. Aproape 1,4 miliarde de euro lipsesc din contul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru că foarte multe persoane fizice şi juridice nu s-au deranjat să-şi achite contribuţia. Pentru a recupera banii, în curând Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va trece la execu-tarea silită a rău – platnicilor.
De la 1 iulie vei fi ­executat silit
Asigură-te că eşti cu datoriile la zi în ceea ce priveşte asigurarea de sănătate. În caz contrar, din prima zi a lunii iulie te poţi trezi cu conturile bancare blocate. Nu este exclus să nu mai ai acces nici măcar la salariul pe care angajatorul ţi-l virează lunar în contul bancar. De la 1 iulie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va tre-ce la colectarea contribuţiilor datorate la fondul de asigurări de sănătate restante, inclusiv a majorărilor, prin executare silită în condiţiile Codului de procedură fiscală. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va întocmi liste cu datornicii care vor fi trimise Fiscului. Aşadar, chiar dacă nu te grăbeşti să îţi achiţi datoria la termen, statul nu te iartă.  
Patronii au datorii de 1,2 miliarde ¤ la CNAS
Reprezentanţii CNAS apreciază că, la finele anului trecut numai în Capitală erau 2.000 de restanţieri însă, la nivel naţional erau de o sută de ori mai mulţi. Iar cele mai multe datorii s-au acumulat de a lungul anilor de la angajatorii care nu au omis să achite costurile aferente asigurării salariaţilor. Patronii au dat o gaură la bugetul Sănătăţii de peste un miliard de euro. Dacă datoriile persoanelor fizice ajung la 95 de milioane de euro, cele ale companiilor angajatoare se ridică la suma de 1,2 miliar-de de euro.     
Când ești scutit de la plata contribuţiei
Există însă şi excepţii în care statul te scuteşte de plata contribuţiei la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate. Dacă ai o pensie prea mică, eşti mi-nor sau eşti protejat de anumite legi. Potrivit datelor CNAS, aproximativ 11 milioane de români sunt exceptaţi de la plata asigurărilor. Dintre aceştia, peste patru milioa-ne sunt copii, trei milioane şi jumătate pensionari cu venituri sub 740 de lei şi restul, aproape trei milioane sunt persoane încadrate în legi speciale.
Ești asigurat fără să plătești dacă:
 ai sub 18 ani
ai peste 18 dar ești elev sau ai terminat liceul și urmează să intri în primul an la facultate (ești asigurat doar 3 luni)
 ești ucenic sau student la o universitate de stat și nu realizezi venituri din muncă
 ai sub 26 de ani, provii din sistemul de protecţie a copilului, nu realizezi venituri și nu beneficiezi nici de ajutor social
 ești încadrat într-un anumit grad de handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie
 suferi de o afecţiune inclusă într-un program de sănătate stalibilit de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea bolii sau obţinerea unei pensii
 ești însărcinată sau lăuză și nu ai venituri sau câștigi venituri sub salariul minim brut pe ţară
 ești veteran de război, invalid sau văduvă de război etc.