Guvernul a aprobat  Ordonanța de Urgență care reglementează modul în care se vor înființa fondurile mutuale în România.

Înființarea fondurilor mutuale, îi va proteja pe fermierii români de fenomenele meteo extreme, sau de pierderile cauzate de diferențele pe piață.

Fermierii vor avea posibilitatea ca, pe lângă asigurări, să cotizeze la un fond mutual creat și sprijinit de către CE, prin  intermediul unui ONG, costurile de funcționare fiind suportate pentru o perioadă de trei ani de zile din fonduri de dezvoltare rurală. Acest fond poate fi creat de către fermierii care dețin cel puțin 30% din suprafața agricolă a României. Aderarea la acest fond mutual va acoperi toate riscurile, îngheț, grindină, diverse pierderi de venit, boli. Fondul mutual urmează să se constituie din 65% contribuție națională a Uniunii Europene și 35% din contribuția membrilor.

De exemplu, dacă între producția unui fermier dintr-un an, se înregistrează o diferență de 100.000 € față de anul precedent, cel în cauză poate să-și recupereze de la fondul mutual întreaga sumă. Din acest total, 65.000 € vor reprezenta contribuția de la bugetul de stat, iar 35.000 € vor proveni din contribuțiile fermierilor la acest fond mutual. Ulterior, statul va recupera 75% din cei 65 de mii de euro din fonduri europene.