Analize amănunțite pentru depistarea tricloretilenei

Comisia mixtă pentru verificarea și monitorizarea calităţii apelor subterane din perimetrul Băneasa – Voluntari, constituită prin Ordin al prefectului pe 23 mai 2013 și-a desfășurat activitatea în perioada mai – noiembrie 2013, iar zilele trecute, reprezentanții ei s-au prezentat în fața prefectului județului Ilfov, Speranța Cliseru, cu principalele rezultate și concluzii, dar și cu o serie de propuneri.

Astfel, INHGA a elaborat studiul hidrogeologic împreună cu reprezentanții ANAR, SGA București – prin campanii de teren pentru măsuratori hidrogeologice specifice, prelevându-se 40 de probe de apă pentru analize chimice. (Acest studiu pune în evidenta elementele geologice, hidrogeologice caracteristice zonei în care s-a semnalat poluarea cu tricloretilenă a apei subterne). Prin urmare, după ce s-au cules o serie de date s-a venit, evident, cu propuneri de soluţionare și monitorizare a poluării cu tricloretilenă. Printre acestea se află: repetarea analizelor în forajele în care s-a semnalat prezența tricloretilenei peste limita admisă, pentru limitarea ariei de poluare în acviferul Colentina: Poligon tir, SC Logos SRL, reședințele unor familii, Complex rezidențial Hagi. Acestor foraje li se adaugă 2 foraje noi, situate lângă Gradina Zoologică Băneasa.

În continuare, se va cere lichidatorului SC Băneasa SA transmiterea cantităţilor de tricloretilenă achiziţionate anual în perioada 1980-1990, cu precizarea sortimentului de produs. Se va executa, de asemenea, un foraj de observaţie în incinta SC Băneasa SA, cu adâncimea de 30-32 m, executat în sistem uscat cu prelevări de probe de sol din metru în metru, în vederea determinării conţinutului în solvenţi cloruraţi. 

Se vor face investigații video, geofizice în zona unor foraje deja existente și se vor extinde apoi către partea nord-vestică a penei de poluare.