Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat Formularul 394, pe care l-a introdus în urmă cu nouă ani pentru declararea livrărilor, prestărilor și achizițiilor de pe teritoriul național. Totodată, Fiscul a actualizat și aplicația care permite completarea declarației de TVA.

 

Aplicația cu ajutorul căreia este completat formularul 394 se numește „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional”. Pe scurt, potrivit Ordinului ANAF nr. 2264/2016, formularul de TVA trebuie să fie completat, în perioada cuprinsă între 1 iulie și 30 septembrie, doar pentru operațiunile cu persoane înregistrate în scopuri de TVA în România, urmând ca abia din octombrie să fie trecute toate operațiunile efectuate. Așadar, din 2 august, contribuabilii pot să completeze noua variantă a documentului fiscal, care conține la ora actuală 16 pagini.

 

Declarația se depune încă din luna august

 

Declaraţia 394 se depune la organul fiscal com­petent până în data de 30, inclusiv, a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în această perioadă nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Mai precis, conform actului normativ citat, în cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declaraţiei pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie. Având în vedere că noile reglementări au intrat recent în vigoare, contribuabilii care au perioada fiscală luna calendaristică vor depune începând cu luna august noua variantă a documentului fiscal. În cazul în care, după depunerea declaraţiei, persoana impozabilă constată existenţa unor omisiuni/erori în datele declarate, aceasta trebuie să depună o nouă declaraţie corect completată cu operaţiunile care necesită modificarea şi/sau operaţiunile care nu au fost declarate, document care înlocuieşte declaraţia informativă depusă iniţial.