Totul a început în 2005, când primăria a hotărât să investească în sport, mai precis în fotbal. Și, pentru că performanței îi trebuie în primul rând infrastructură, Consiliul Local a alocat fonduri pentru reabilitarea bazei sportive din localitate, care ajunsese în paragină.
După finalizarea lucrărilor, în iunie 2008, la inițiativa câtorva entuziaști, printre care se află și vicepreședintele Paul Terteleac, a fost înființat și clubul de fotbal ACS Berceni. În prezent acesta are, pe lângă echipa de seniori și 3 grupe de copii și juniori, înființate în 2009. Din 2008 până în 2013, ACS Berceni a jucat în Liga a-III-a, clasându-se constant pe locurile 2-3. Anul 2011, a adus pentru edilii localității o nouă provocare. Stadionul din Berceni urma să fie unul din cele patru din România care urmau să găzduiască Campionatul European de Fotbal pentru jucătorii sub nouăsprezece ani (under 19). Pentru a corespunde standardelor necesare unei asemenea competiții, a fost construită și o instalație de nocturnă. După terminarea campionatului, toți cei care jucaseră acolo au avut numai cuvinte de laudă cu privire la condițiile oferite. Se poate spune că investițiile totale, care s-au ridicat la aproape 400 de mii de euro, au dat roade.
ACS a promovat în liga a-II-a
Returul campionatului din cadrul Ligii a-III-a a dat ocazia fotbaliștilor din Berceni să demonstreze că formează o echipă redutabilă, gata să înfrunte și „colege” mai titrate. De pomină a rămas meciul din cadrul șaisprezecimilor Cupei României, când, campioana en-titre s-a chinuit să obțină victoria, ea fiind salvată, în repriza a-II-a, de introducerea lui Aguirregaray, care a tranșat întâlnirea.
„Cea mai mare performanță de anul acesta este, însă, promovarea în Liga a-II-a. În ciuda faptului că mai avem de jucat două etape, cu Chiajna și Domnești, echipa este matematic promovată. Avem 12 puncte în fața celei de-a doua clasate, CS Ștefănești”, ne-a spus profesorul Paul Terteleac, vicepreședintele clubului. Echipa a fost îndrumată către această reușită de antrenorul Adrian Matei (fost jucător al unor echipe prestigioase ale fotbalului nostru, dar și al naționalei), ajutat de Ion Prună, antrenor secund și Florin Andreescu, antrenor pentru portari. Dar să vedem și cine au fost „actorii” care au realizat această performanță, având în vedere media de vârstă, de 22 de ani, a acestora. Lotul, care cuprinde 24 de jucători, este format din: Florin Andreescu, Valentin Constantin, Adrian Gurincu, Teodor Meilă (portari), Ionuț Fâșie (căpitanul și golgeterul echipei), Cristian Pazon, Cosmin Sandu, Alexandru Cristian Stan, Marian Stan (fundași), Tudor Barbu, Valentin Bărbulescu, Ionuț Bereșoaie, Alexandru Frangu, Gabriel Ghinea, Daniel Marulis, Alin Pătrașcu, Răzvan Pivniceru, Alexandru Radu (mijlocași), Daniel Bănaru, Nicolae Ciochină, Andrei-Liviu Crețu, Cosmin Ionică, Simion Mazarache (atacanți).
Nici „piticii” nu
s-au lăsat mai prejos. După ce, anul trecut, câștigaseră campionatul de juniori D (categorie de vârstă-12 ani), în 2013 au reușit aceeași performanță, de data aceasta la juniori E (categoria de vârstă-10 ani). Fără a mai pune la socoteală și clasarea pe locul 2 în Cupa Hagi-Danone.
Africa se mută la Berceni
Din data de 25 mai, este așteptat la Berceni un lot de 22 de jucători din Senegal, selectați de la toate nivelurile campionatului senegalez. Sunt jucători tineri, născuți între 1985 și 1995. Ei sunt însoțiți de antrenorul echipei naționale a Senegalului, Karim Sega Diouf. Timp de 10 zile, se vor desfășura trei meciuri cu echipe ilfovene, cum ar fi CS Otopeni, dar și cu o selecționată divizionară din Liga a-III-a. Acest miniturneu are ca scop prezentarea unor tinere talente din Senegal, în căutare de echipe europene. ACS Berceni, organizatoarea turneului, va avea drept de preemțiune în selectarea jucătorilor pe care, eventual, va dori să-i selecționeze. Sunt așteptați, de asemenea, scouteri din toată țara.
„Până când vor crește juniorii noștri, va trebui să apelăm la jucători proveniți de la alte echipe. Dar, în trei ani, vom avea la echipa de seniori și fotbaliști în propria noastră pepinieră. Avem acum circa 70 de copiii. Dintre aceștia, unul singur este bucureștean, ceilalți fiind din comună. Sub îndrumarea mea și a antrenorilor Gheorghe Ștefan și Ion Dacin, ei fac antrenamente de trei ori pe săptămână, în funcție de programul de la școală, iar sâmbata sau duminica au meciuri. Decât să umble hai-hui și să se țină de prostii, mai bine să facă sport!”, ne-a spus la plecare profesorul Paul Terteleac.