Plouă cu dosare peste Elena Udrea

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a deschis un nou dosar pe numele fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în afacerea „Gala Bute”. Procurorii anticorupție au cerut aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea şi a senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, suspectaţi de fapte de corupţie, în dosarul amintit.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, în cererea de avizare a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, că aceasta este suspectată de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi  folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

 

Atribuire ilegală de fonduri

„Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în perioada 2010 – 2012”, potrivit DNA. Procurorii mai spun că Elena Udrea a urmărit prin organizarea Galei Bute să obţină beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute. La rândul său, Ion Ariton este suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Sponsorizare cu anasâna

 În privința acestuia, DNA precizează: „În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi  Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute”.

Anchetatorii susţin că acest contract ar fi fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi ar fi fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană.

 

„Ariton Ion a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice“, mai arată procurorii DNA.