Generalul de brigadă Gheorghe Pop este noul șef al ISU „Dealul Spirii“ București-Ilfov, iar adjuncții săi sunt locotenent colonel Claudiu Valeriu Crăciun și locotenent colonel dr. Ioan Sorin Mureșan. Cei trei vor ocupa aceste funcții pe o perioadă de trei luni.

Gheorghe Pop deține din 2001 funcția de inspector șef al ISU ”Oltul”, al județului Harghita. Cu o experiență de peste 35 de ani în această armă, generalul Pop este absolvent al Școlii de ofițeri activi a Ministerului de Interne (promoția 1983, arma ”pompieri”), al Academiei de Înalte Studii Militare (1990) și Facultății de Drept, din cadrul Academiei de Poliție ”A.I. Cuza” București (1996). Pe parcursul carierei militare, a ocupat funcții de execuție și comandă atât în plan operativ, cât și în cel preventiv, îndeplinind, totodată, și atribuții de control pe timpul cât a fost încadrat la Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari (IGSU).

Suspendare pe motiv de Colectiv!

Fosta conducere a ISU București-Ilfov a fost suspendată imediat după ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a recepționat o sesizare din partea mass-media care semnala existența unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica Pionierul – etaj 1 și Club Colectiv (pentru zilele de 25 și 26 septembrie), anterior producerii tragediei din data de 30 octombrie a.c. ”La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat șeful DSU, care a dispus în regim de urgență efectuarea unei verificări la sediul ISU București-Ilfov. Documentul în cauză a fost identificat în corespondența primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.30. Întrucât soluționarea documentului era de competența ISU București-Ilfov, acesta a fost redirecționat unității în cauză. La ISU București-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului – Emagic – fără a rezulta că au fost efectuate și verificările ce se impuneau, la fața locului. În aceste condiții, pentru asigurarea obiectivității activităților de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziție a cadrelor din comanda ISU București-Ilfov și numirea înlocuitorilor menționați mai sus.

De altfel, și premierul Dacian Cioloș a cerut ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, să demită conducerea ISU Bu­curești-Ilfov, afirmând că ”șefii instituției nu mai au ce căuta în conducerea ISU sau în ISU ca atare“.

 

DNA, înștiințată

Ministrul de Interne, Petre Tobă, i-a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca toată situația referitoare la implicarea conducerii ISU București-Ilfov în cazul incendiului de la Clubul Colectiv să fie înaintată de urgență DNA, pentru a fi valorificată la dosarul penal al cauzei.

 

Tobă a mai anunțat și că a decis o evaluare a sistemului, pentru a verifica măsurile care trebuie luate la ISU București-Ilfov, inclusiv transparența în privința sponsorizărilor. „(…) Totodată, am dat drumul la o evaluare de sistem, pentru a verifica măsurile pe care trebuie să le luăm acolo, inclusiv cu transparența. Primul pas a fost, v-am informat, cu tot ce a fost transparența a tot ce înseamnă sponsorizări“, i-a explicat Tobă, premierului Cioloș.