Gabriel Constantin Năstase este directorul Direcției de Investiții din cadrul Consiliului Județean Ilfov, cea care se ocupă cu organizarea licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor județene. Domnia sa ne-a asigurat că anul acesta nu vor fi probleme cu zăpada, activitatea de deszăpezire fiind foarte bine structurată și coordonată de Direcția pe care o conduce.

„Stăm chiar mai bine decât Capitala, suntem mult în față. Am organizat totul astfel încât, la primul fulg de zăpadă să fim gata să acționăm.”, ne-a spus dl Năstase. Cu această ocazie, am aflat că activitatea de deszăpezire este repartizată în 6 baze, dispuse pe tot județul. Cinci dintre ele aparțin unor firme care au câștigat licitațiile pe anumite tronsoane de drumuri județene, iar cea de-a șasea este reprezentată de Serviciul public de întreținere a CJ Ilfov. TOTAL CIP este societatea care se ocupă de deszăpezirea unor drumuri județene pe o lungime de 94,8 km. Această societate este obligată prin contract, să intervină cu 2 autogredere, un buldozer pe șenile, 8 încărcătoare frontale și 12 autobasculante. La baza 2 acționează, pe o distanță de 77,99 km, firma As-Construct, cu aceleași tipuri de utilaje. De baza 3 se ocupă Construct Plus, care asigură deszăpezirea de-a lun-gul a 56,79 km. Firma Vicecom „păstorește” baza 4 pe tronsoane care însumează 43,2 km, iar Glacial intervine în zona de sud și sud-vest a județului pe o distanță de 74,32 km. „În privința firmei Glacial, trebuie menționat că este singura care are în dotare și o turbofreză.” ne-a precizat dl Năstase. În fine, Serviciul de întreținere a CJ Ilfov are ca sarcină deszăpezire zona de vest. În totalitate, întreaga rețea de drumuri județene se în-tinde pe o lungime de 376 km. 

„Anul acesta, deszăpezirea ne costă mult mai puțin decât în anii trecuți. Suma care va fi cheltuită în această iarnă se va ridica la o valoare de 3.286.693 lei, cum spuneam, mult mai mică decât în anii precedenți. Cele cinci societăți care intervin în cazul unor ninsori abundente sunt plătite numai la timpii de acționare. Activitatea de deszăpezire este în permanență monitorizată de reprezentanții Prefecturii, ISU, Poliției Județene și cei ai CJ, care efectuează controale pentru a verifica realitatea din teren. Până acum am fost foarte mulțumiți de toate firmele care au intervenit pentru îndepărtarea zăpezii. Suntem norocoși că lucrăm cu oameni de onoare.”, ne-a spus dl Năstase.

Zăpada – extremă urgență

„În operațiunile de deszăpezire, ceea ce contează foarte mult este rapiditatea cu care intervii. De aceea, am hotărât să avem o colaborare foarte strânsă cu Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență. ISU ne anunță on-line, în timp real cu privire la atenționările de vreme rea. Astfel, putem da ordinele de ieșire cu o oră mai devreme față de situația în care am fi așteptat venirea faxului de la Prefectură. Când sunt anunțate ninsori abundente, eu am în permanență trei ferestre deschise pe monitor: una de la radarul meteo ANM, una de la cele 6 baze și Google Map. În felul acesta îmi pot face o imagine de ansamblu foarte corectă, pentru a ști când, unde și cum să acționăm.”, ne-a informat dl director Gabriel Năstase. Am mai aflat, totodată, că Direcția de Investiții a inițiat o colaborare cu ANM pentru a se face un studiu pentru stabilirea zonelor care prezintă un pericol constant de înzăpezire. Aceste zone, cum ar fi Petrăchioaia-Ștefănești, Ștefănești-Dascălu, sau Gagu-Moineasa, sunt, an de an, blocate în cazul ninsorilor abundente. „O soluție ar fi montarea de parazăpezi. După terminarea acestui studiu, care va fi gata cel mai probabil în martie, vom face toate demersurile necesare pentru a obține banii necesari pentru achiziționarea de parazăpezi. Odată amplasate în punctele „dureroase”, operațiunile de deszăpezire vor fi mult mai ușor de realizat, iar rapiditatea și eficacitatea acestora va fi mult mai mare. Până acum, avem doar 1,6 km de drum protejat de parazăpezi. De asemenea, avem o înțelegere verbală cu IPJ Ilfov, care prevede ca, în cazul blocajelor provocate de viscol, poliția să intervină și să întrerupă circulația în zonă. Abia după intervenția utilajelor și deblocarea drumului se va redeschide circulația.”, ne-a pre-cizat dl director. Totodată, pentru eficientizarea activității, Direcția de Investiții și-a propus prelungirea la 4 ani a perioadei de contractare a lu-crărilor, pentru a nu se mai pierde timpul cu licitații în fiecare an.

Ca o concluzie, se poate spune că, anul acesta, Consiliul Județean, prin Direcția de investiții condusă de domnul Gabriel Constantin Năstase, și-a făcut temele. Cei implicați în activitatea de deszăpezire ne-au asigurat că sunt bine dotați, organizați și coordonați, astfel încât să fie rezolvate cât mai rapid și eficient situațiile de urgență, iar locuitorii să nu aibă de suferit de pe urma vitregiilor naturii.