Potrivit unui comunicat, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe propria pagină de internet și pe pagina de Facebook un scurt ghid al consumatorului care include și un set de întrebări și răspunsuri pentru situații frecvent întâlnite în cazul asigurătorului Astra.
„Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu societatea Asigurare-Reasigurare Astra SA sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF (www.asfromania.ro) și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), sau să solicite detalii telefonic”, se menționează în comunicat.
Listele de asiguraţi, publicate de FGA
Potrivit documentului, FGA va publica, după 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a deciziei ASF de declanșare a procedurii de faliment la Astra Asigurări, listele potențialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă – cei îndreptățiți a solicita compensații de la FGA), rezultate din evidențele transmise de asigurător, se publică de către FGA. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA, în vederea includerii pe lista potențialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susțină cererea, se mai spune în comunicat. Această decizie a fost publicată recent în Monitorul Oficial. Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească. FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment, în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).
Creditorii pot solicita plăţi
Creditorii de asigurări pot solicita plăți, conform legii, cum ar fi: sumele cuvenite creditorilor de asigurări aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare, precum și despăgubirile/indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, în situația în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.