Cei 68 de ani care au trecut de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial nu au adus și praful uitării peste locurile unde se odihnesc de-a pururea eroii sovietici, parte a Armatei Eliberatoare. Comuna Jilava găzduiește un astfel de cimitir al eroilor ruși unde, pe 8 mai 2013 memoria eroilor căzuți pentru eliberarea României.

În prezența viceprimarului, Marian Ioniță, delegația rusă condusă de secretarul Ambasadei Federației Ruse la București alături de atașatul militar al Federației Ruse a depus coroane de flori pentru cei 101 soldați la obeliscul central. Au fost alături elevi ai școlii de pe lângă Ambasada Federației Ruse care au depus câte o floare pe însemnele de căpătâi și o delegație a Ministerului Apărării al Federației Ruse. Din partea română a participat o delegație condusă de locțiitorul pentru resurse al Statului Major General al Armatei Române, viceamiralul Nicolae Vâlsan, reprezentanți ai Oficiului pentru Cultul Eroilor, șeful Poliției Măgurele, inspectorul Ion Negoiță, adjunctul său, Marian Moraru și șeful poliției locale, Marius Gosu. 

Onorul a fost dat de militarii Regimentului de gardă ”Mihai Viteazul” unitate de elită a Armatei Române. 

Nu putem trece peste respectul pe care comunitatea locală îl poartă eroilor sovietici, respect dovedit de elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 din Jilava care, înaintea comemorării, au curățat și îngrijit mormintele eroilor.

Foto: Iulian Dragomir