Primarul Marian Ivan a întâmpinat partenerii veniți din Grecia, Turcia, Italia și Cehia la lansarea oficială a programului
Primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, i-a întâmpinat, miercuri, 25 august 2021, pe partenerii proiectului Erasmus + ”Seize the Digital Time”, directori de școli veniți din Grecia, Turcia, Italia și Republica Cehă.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 564
„Proiectul, lansat la 1 martie, este coordonat de Grădinița nr. 1 Pantelimon, cea mai mare din județul Ilfov, și reprezintă un parteneriat strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar, proiecte între grădinițe și școli. ”Sunt mândru de faptul că Grădinița nr. 1 Pantelimon este coordonatoarea unui proiect de asemenea amploare, ce va aduce numai avantaje pentru educația copiilor din orașul nostru, dar și a celor din instituțiile școlare din țările participante. Proiectul are ca obiectiv principal creșterea motivației și competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice în învățământul la distanță (online). Doresc mult succes echipei coordonatoare din Grădinița nr. 1 Pantelimon în implementarea acestui program”, a trasmis primarul orașului Pantelimon, Marian Ivan, la lansarea oficială a proiectului.
”Profesorii se vor familiariza cu sisteme educaționale europene, metode inovatoare de predare online cu ajutorul întâlnirilor de proiect transnaționale, vor face schimb de idei. Totodată, își vor îmbunăţăți competenţele de exprimare în limba engleză și competenţele TIC, li se va dezvolta sentimentul de apartenență la comunitatea europeană și vor intra în contact cu diferite culturi și moduri de gândire. Ne așteptăm ca personalul grădiniței să devină mai interesat de parteneriatul european, de participarea și inițierea altor proiecte europene”, a completat prof. Ramona Ionescu, coordonatorul proiectului.
Singura grădiniță din România care participă la proiect
”Este un proiect de o importanță majoră pentru noi, mai ales că suntem singura grădiniță din România care participă la acest proiect, care a fost scris în momentul în care am simțit nevoia de dezvoltare profesională. De aici a pornit această idee, că ne îndreptăm spre digitalizare odată cu pandemia și atunci, un astfel de proiect este binevenit pentru formarea personalului didactic, bun pentru părinți și evident pentru copii. Grădinița nr. 1 Pantelimon este singura grădiniță de stat din oraș, cea mai mare și printre cele mai dotate grădinițe din Ilfov și funcționează cu 500 de copii repartizați în 20 de grupe”, ne-a declarat Mariana Liscan, directorul Grădiniței nr. 1 Pantelimon, membru în proiect.
La lansarea oficială a proiectului au fost invitați reprezentanți ai Consiliului Local Pantelimon care se ocupă de problema romilor, primarul Marian Ivan, viceprimarul Viorel Cecate, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Vincențiu Voicu, administratorul public al orașului, Mihai Voicu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Ilfov și reprezentanți ai unităților de învățământ din județ, precum Brănești, Măgurele, Pantelimon, care au venit la eveniment să se informeze, pentru că toți acești specialiști funcționează într-un parteneriat strâns și un permanent schimb de experiență.
”În primul rând, acest proiect este o rampă de lansare pentru noi și vine în sprijinul cadrelor didactice, elevilor, părinților, dat fiind contextul pandemic în care ne-am aflat și ne aflăm. Noi dorim să creștem motivația pentru învățământul la distanță după ce ne-am familiarizat cu el, dar dorim să reușim să ne adaptăm cum trebuie la acest nou timp de învățământ. Sperăm ca până la finalul acestor doi ani cât durează proiectul, să ne atingem obiectivul principal, acela de a implica părinți, copii, cadre didactice în atelierele noastre de lucru, care se vor baza în principiu pe digitalizarea sistemului de învățământ. Vom participa la două traininguri în Turcia și în Grecia unde vom învăța concret să ne dezvoltăm competențele de a utiliza instrumentele digitale în educația școlară. Aceasta este întâlnirea de lansare a proiectului, prima dată oficială când ne întâlnim cu partenerii și o bună ocazie de a ne cunoaște, de a stabili obiectivele și sarcinile fiecărei țări”, ne-a mai spus prof. Ramona Ionescu.
Erasmus+ este noul program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării profesionale, tineretului și sportului. Acesta este structurat ȋn trei acțiuni-cheie: ”Mobilitatea persoanelor”, ”Cooperare pentru inovare şi schimb de bune practici” și ”Sprijin pentru reformarea politicilor”.
Soluții pentru a crește calitatea învățării
”În contextul mondial în care ne aflăm, având în vedere noutatea învățământului online, ne-am întrebat cum noi, cadrele didactice, copiii și părinții, ne putem adapta mai usor și cum putem crește calitatea învățării și cum ne putem dezvolta competențele în utilizarea instrumentelor educaționale digitale. Este momentul să digitalizăm sistemul educațional și să adaptăm activitățile de învățare în mediul online”, potrivit motivației cadrelor didactice implicate în proiect.
”Din dorința de a descoperi practicile altor instituții europene din domeniul educației la distanță, am cunoscut cinci cadre didactice din Europa pe platforma e-twinning cu care aveam ceva în comun: școlile din care provenim au preșcolari și elevi care nu au un acces facil la învățământul online, elevi cu rezultate mai puțin satisfăcătoare la învăţătură și elevi cu CES care întâmpină probleme în utilizarea instrumentelor educaționale digitale. Acestora li s-a adaugăt faptul că există și părinți care întâmpină dificultăți în a-i sprijini pe copii în procesul de învățare online. Astfel, am identificat nevoile tuturor participanților, născându-se ideea unui proiect care să creasă comunicarea și cooperarea între profesori, copii și părinți cu scopul de a crește calitatea învățării în mediul online”, se arată în prezentarea proiectului.
Având în vedere necesitatea și noutatea în abordarea temei, a fost prezentată în cadrul consiliilor profesorale ale Grădiniței nr.1 Pantelimon ideea unui parteneriat Erasmus +. Ulterior, proiectul a fost gândit, scris, s-au ales partenerii și s-a aplicat în vederea obţinerii unui grant. În luna februarie 2021, a venit rezultatul evaluării: APROBAT. Grădinița nr. 1 Pantelion a devenit, așadar, începând cu 1 martie 2021, coordonatoarea proiectului ”SEIZE THE DIGITAL TIME”, nr. de referinţă 2020-1-RO01-KA226-SCH-095618, care se va derula pe parcursul a doi ani. Instituțiile de învățământ implicate sunt din România (coordonator), Turcia, Italia, Cehia și Grecia (parteneri). Acest proiect va reprezenta, pentru fiecare participant o oportunitate de a-și dezvolta abilitățile digitale, creativitatea și motivația în procesul de educație la distanță, lucru care va conduce la creșterea calității învățării. Prin intermediul acestui proiect se va pune accent pe creșterea motivației grupurilor defavorizate de a participa la educația online, de a beneficia de o educație de calitate superioară. Cadrele didactice care fac parte din echipa României sunt: prof. Mariana Liscan (director), prof. Ramona Ionescu (responsabilul proiectului, coordonator), prof. Aurelia Dumitrescu, prof. Georgeta Barbu, prof. Maria Bantaș, prof. Alexandra Rusu, prof. Silvia Enache.
Obiectiv: creșterea motivației pentru educația la distanță a elevilor
Scopul proiectului este așadar de a crește motivația personalului didactic din școli și grădinițe, elevi și părinți și creșterea calității mediului de predare și învățare la distanță.
Principalul obiectiv al proiectului este creșterea motivației pentru educația la distanță a elevilor, cadrelor didactice și a competențelor personalului școlar prin formare europeană și națională, seminarii, ateliere (despre educație la distanță, instrumente Web 2.0, agresiune cibernetică, materiale digitale inovatoare și calitative și lecții online).
Proiectul își propune să organizeze un atelier despre materiale digitale inovatoare și calitative, ceea ce le va permite profesorilor să ajungă mai ușor la materiale corespunzătoare învățământului la distanță. Vor fi organizate de asemenea seminarii pentru părinți la fiecare școală parteneră pentru a-i informa despre sistemul de educație la distanță și despre rolul lor în acest sistem de învățământ. Se vor desfășura 6 lecții online, utilizând platforma digitală Zoom, astfel încât toți elevii țărilor partenere vor avea ocazia să încerce activitățile și materialele de lecție pregătite de către profesori în timpul activităților proiectului.
Profesorii, elevii și părinții își vor dezvolta competenețele digitale, vor fi mai familiarizați cu ea și vor conștientiza importanța educației la distanță și digitalizarea sistemului de învățământ.