Trenurile care fac legătura între Gara de Nord și Aeroportul ”Henri Coandă” și retur câștigă teren în preferințele de transport ale călătorilor

Călătorii care sosesc în Gara de Nord și vor să ajungă la Aeroportul Internațional ”Henri Coandă”, cu trenul, trebuie să știe că peroanele 8 și 9 sunt dedicate exclusiv acestor trenuri, iar succesiunea dintre ele, care acum este de circa 40 de minute, va fi, din decembrie a.c., de 30 de minute. Aceasta deoarece, CFR Infrastructură lucrează la îmbunătățirea liniei în zona dintre Mogoșoaia și Chitila.

CFR Călători operează 60 de trenuri pe ruta București Nord – Aeroportul ”Henri Coandă” și retur și acoperă aproape întreaga durată a zilei.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 564

De asemenea, e bine de știut și că, din 23 august 2021, CFR Călători în colaborare cu BCR implementează un proiect pilot prin care facilitează călătorilor plata biletelor direct în tren, pentru început în trenurile de pe ruta București Nord – Aeroport ”Henri Coandă” și retur. Aici, călătorii au la dispoziție terminale BCR contactless (Mastercard sau Visa), pentru plata biletului de călătorie prin orice tip de dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent. Întregul proces de cumpărare este simplu, intuitiv și rapid: se selectează tipul de călător – adult/copil – iar plata se face prin poziționarea dispozitivului de plată contactless în fața terminalului BCR. Dispozitivele permit, în acest moment, achiziționarea a două tipuri de bilete: pentru adulți și copii, respectiv bilete pentru categoriile de clienți la care nu este necesară verificarea/reținerea unor documente suplimentare.  Călătorii nu plătesc alte comisioane sau taxe bancare pentru achitarea contactless a călătoriei în tren, indiferent de cardul sau dispozitivul utilizat, iar chitanțele care atestă că s-a plătit contravaloarea călătoriei se tipăresc individual, pentru fiecare client în parte.

Mic ghid pentru utilizatorii trenului urban București – Ilfov din P.O. Parc Mogoșoaia

Îmbunătățirea con­diții­lor de călătorie în P.O. (punctul de oprire) Parc Mogoșoaia (un peron modern, accesibil, cu o traversare comodă a căii ferate și, nu în ultimul rând, trenuri care deservesc stația toată ziua la maxim 40 minute interval) aduce noi oportunități de deplasare în zona metropolitană București a celor din zona de deservire.

Iar experiența unei astfel de călătorii cu trenul poate să fie și mai plăcută, dacă știm următoarele informații utile:

@ Prețul unui abonament lunar este de 85 de lei (precizam anterior că o călătorie fără reducere costă 4 lei). Însă, în cazul în care se optează pentru abonament, un utilizator frecvent plătește 2 lei/călătorie, utilizând abonamentul pentru două călătorii/zi lucrătoare).

@ Trenurile ajung în P.O. Mogoșoaia (pe sensul spre București), de la 05.45 la 23.26 și, în ambele direcții, orele sunt convenabile pentru toate categoriile de navetiști.

@ Programul este valabil și în weekend, astfel încât trenul poate fi considerat o soluție atractivă pentru o recreere în Parcul Mogoșoaia și la Palatul Mogoșoaia (10 minute din București, cu trenul, până la P.O. Parc Mogoșoaia).

@ Informații actualizate și detaliate privind mersul trenurilor se pot obține prin site-ul https://mersultrenurilor.infofer.ro/ dar și prin aplicația de telefon CFR Călători mersul trenurilor și bilete online (acces anticipat), disponibilă pentru moment doar pe sistemul Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Infofer.ImtMobile&hl=ro&gl=RO.

@ Elevii beneficiază de gratuitate la deplasarea cu toate trenurile care opresc în P.O. Parc Mogoșoaia (condițiile sunt: înmatriculare în învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat). Studenții beneficiază de tarif redus cu 50% (condițiile sunt: vârsta să fie până în 26 de ani și înmatriculare la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate din România).

@ Abonamentele (indiferent dacă sunt întregi, reduse sau gratuite) se pot procura din orice stație deservită de personal propriu CFR Călători. Iar biletele (indiferent dacă sunt întregi, reduse sau gratuite) se pot procura și din tren, de la personalul de tren.

@ P.O. Parc Mogo­șoaia este accesibil pentru toate categoriile de utilizatori (peronul este la același nivel cu podeaua trenului; accesul pe peron se face pe o alee pietonală amenajată atât cu trepte, cât și cu o rampă/pantă accesibilă persoanelor cu mobilitate redusă sau utilizatorilor de biciclete și trotinete; trecerea peste calea ferată este amenajată cu dale de cauciuc special conceput pentru traficul pietonal).

@ Accesul în tren este permis și cu trotinete sau biciclete pliabile. Iar cei care vin la P.O. Parc Mogoșoaia cu mașina, o pot lăsa lângă stație, pe platformele dintre drum și calea ferată. În zonă este în pregătire o parcare cu sistem video de supraveghere.