Salonul Calului 2014

DN1, în dreptul localităţii Tâncăbeşti şi a clublui de echitaţie Equestria, este mai animat până pe 5 octombrie, datorită celui mai mare eveniment ecvestru al anului, Salonul Calului 2014.

Patronaj regal pentru Equestria

Pe lângă durata specială a acestei ediţii, 10 zile, Salonul Calului 2014 de la baza hipică Equestria şi-a mai adăugat un atu important pentru cartea de vizită internă şi internaţională, şi anume, Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale, Principele Nicolae al României. Principele a fost prezent sâmbătă, 27 septembrie, şi a înmânat Ozanei Moraru, proprietarul bazei Equestria, Diploma de Înalt Patronaj, în cadrul unei scurte ceremonii. Aşa cum menţionează Familia Regală a României, «Conferirea “Înaltului Patronaj” reprezintă o recunoaştere a calităţii unei organizații, instituţii sau a unui proiect şi reflectă totodată interesul acelui membru al Familiei Regale în domeniul respectiv. În consecinţă, acordarea Înaltului Patronaj nu implică aspecte juridice, politice sau comerciale şi nu este expresia unui parteneriat, ci recunoaşterea şi sprijinirea publică a organizaţiei, instituţiei sau proiectului respectiv. Organizaţia, evenimentul anual, ori instituţia care a primit Înaltul Patronaj are dreptul de a folosi cifrul personal al membrului Familiei Regale care a acordat Înaltul Patronaj pe materiale publicitare (afişe, banere, reclame), pe antetul foilor de scris, pe plicuri, mape, broşuri de prezentare şi pe orice alt material tipărit sau expus în mod public.» Cum fiecare dintre membrii Familiei Regale a României are dreptul de a acorda Diploma de Înalt Patronaj, Principele Nicolae a fost, astfel, la cel de-al doilea eveniment de acest fel.

Ionuţ Ursache a câştigat Trofeul Equestria 

La proba 8 din cadrul Salonului Calului – sărituri peste obstacole – a participat apoi şi Principele Nicolae care, împreună cu spectatorii prezenţi în tribune i-a putut vedea pe cei 28 de concurenţi şi caii lor minunaţi încercând să depăşească cele 10 obstacolele. Aşa cum anunţa arbitrul internaţional, Mariana Moisei, unul dintre obstacole a fost dificil, Jokerul, cu o înălţime de 1,40 m, iar concurenţii aveau 60 de secunde la dispoziţie pentru a trece de cele 10 bariere. O probă minunată, indiferent în ce parte a pistei de concurs te-ai fi aflat, în care oricine a simţit tehnica fiecărui călăreţ de a-şi conduce calul spre victorie. Doi dintre concurenţi, Norbert Schumann şi Luca Ruxandariu au intrat fiecare de câte trei ori, în această probă, având fiecare câte 3 cai diferiţi şi chiar ușor nărăvaşi, precum Pirella lui Schumann. 

Într-un final, Principele Ni­colae i-a acordat premiul cel mare, Trofeul Equestria, lui Ionuţ Ursache şi calul Vienna. Locul 2 i-a revenit lui Brutus, călărit de Norbert Schumann, locul 3 a fost acordat pentru Bamboo, condus de Luca Ruxandariu. Cooper Crek, călărit de Norbert Schumann, a ocupat locul 4 şi Cuesten Ingo, călărit de Ionuţ Ursache a luat locul 5.

TVR va transmite în direct de la Salonul Calului

Pentru aceia dintre cititori care nu se pot deplasa la Tâncăbeşti, TVR 1 va transmite, duminică 5 octombrie, pe lângă ştirile din cadrul buletinelor uzuale, Gold Tour, cea mai importantă și dificilă probă a concursului internațional din cadrul Salonului Calului, FEI – Bucharest International Grand Prix.