⬤ Campania se desfășoară prin intermediul medicilor de familie
⬤ Programul vizează testarea a zeci de mii de cetățeni, cu precădere persoane din categorii vulnerabile
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania (COPAC) demarează o campanie de depistare a leziunilor precanceroase colorectale care se va desfășura până în anul 2024. Proiectul intitulat “Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II București-Ilfov” oferă posibilitatea persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să-și facă gratuit screeningul pentru prevenirea cancerului colorectal, la medicul de familie.
Nu mai puțin de 1.078 de persoane din București și Ilfov au făcut deja aceste teste de la debutul programului de screening din luna februarie și până în prezent. Potrivit specialiștilor implicați în acest program, au fost distribuite primele 1.054 de teste FIT din cele 50.001, prevăzute ca obiectiv al proiectului. Astfel, 46 de teste FIT reprezentând 6,79% sunt pozitive. Totodată, evaluarea realizată în timpul consultației la medicul de familie arată că 24 de pacienți (însemnând 2,23%) au prezentat risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer. Pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea conduitei terapeutice, aceștia au fost îndrumați să efectueze colonoscopii. Aceleași sfaturi le-au primit și pacienții a căror teste au fost pozitive. Aceștia au fost îndrumați către Centrul regional de screening București-Ilfov, înființat prin proiect în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”.
Mulți dintre pacienții testați sunt persoane fără posibilități materiale și financiare, instituționalizate etc. “Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” a fost și este de strajă și în slujba vieții, de mai bine de 190 de ani și de aceea, cu siguranță, nu este o surpriză pentru nimeni implicarea noastră în lupta cu boala considerată flagelul lumii moderne – cancerul. Atunci când am plecat la drum cu elaborarea si implementarea acestui proiect, ne-am gândit la persoanele vulnerabile care locuiesc în zonele rurale și au acces limitat atât la informare, cât, mai ales, la servicii de asistență medicală de specialitate, fapt pentru care obiectivele noastre vizează combaterea oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani. Dintre acestea, un minim de 53% aparțin grupurilor vulnerabile, respectiv: persoane sărace; lucrători pe cont propriu în agricultură; persoane din mediul rural; persoane din centre de plasament sau anterior instituționalizate; persoane care au părăsit sistemul de protecție a copilului; persoane fără adăpost; cetățeni români aparținând minorității rome; persoane cu dizabilități, inclusiv persoane invalide și cu nevoi complexe; femei care au copii cu dizabilități; persoane care suferă de dependență de alcool și alte substanțe toxice; victime ale traficului de ființe umane; persoane care nu au documente de identitate; persoane din familii monoparentale; persoane victime ale violenței domestice; persoane lipsite de libertate sau aflate sub control judiciar, persoane aflate în evidențele serviciilor de probațiune, inclusiv persoanele neasigurate din comunitate constituie grup țintă eligibil pentru proiect. Pentru noi ar fi extrem de important ca pacienții din România să știe și să înțeleagă că noi, echipa medicală și partenerul COPAC, ne punem toată priceperea și știința în slujba sănătății lor, să știe că acest control și examen medical este unul gratuit, nu costă absolut nimic, de la drumul până în București și înapoi, către casă, până la internarea pentru investigații în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, că vor beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate și analize pentru diagnostic și tratament, chiar dacă nu au un medic de familie”, a spus general maior medic conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, directorul general al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, directorul științific al Proiectului ROCCAS II – București –Ilfov.
Recomandarea specialiștilor: Cereți medicului de familie să faceți testul!
Ținând cont de numărul mare de cazuri depistate în cadrul acestei campanii, specialiștii fac apel la populație să se testeze. “Numărul de cazuri descoperite în acest moment raportat la numărul de teste returnate este mare și de aceea recomand tuturor persoanelor cu vârsta între 50 și 74 de ani să vorbească cu medicul de familie și să solicite să fie testat. Orice caz descoperit la timp înseamnă o viață salvată. Salut eforturile colegilor mei, medici de familie, care au testat un număr mare de persoane într-o perioadă scurtă de timp”, a spus dr. Daciana Toma, coordonator medical în cadrul proiectului ROCCAS II – București –Ilfov.