˜ Vaccinați-vă împotriva gripei sezoniere! Impactul bolii asupra organismului va fi mai ușor ˜ În plină pandemie de COVID-19, imunizarea antrigripală este mai importantă caza niciodată
˜ Gripa sezonieră suprapusă cu noul coronavirus, pericol mortal
Creșterea numărului cazurilor de coronavirus în Europa pune în alertă specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în ceea ce privește evoluția pandemiei în următoarele luni. Prof. dr. Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS, avertizează asupra faptului că, la momentul actual, România înregistrează cea mai mare mortalitate în regiunea europeană.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 517, ediția print
Ministerul Sănătății a dat startul programului anual de vaccinare antigripală! Spre deosebire de anul trecut, România s-a pregătit acum cu un număr dublu de doze de vaccin. Luni, pe 14 septembrie, a început distribuția a 330.000 de doze către Direcțiile de Sănătate Publică, urmând ca acestea să fie livrate spitalelor și cabinetelor medicilor de familie în vederea începerii imunizării. În total, trei milioane de doze de vaccin vor fi utilizate pentru imunizarea populației, în acest sezon. Ca în fiecare an, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special cu boli respiratorii, cardiovasculare sau metabolice, personalul medical, gravidele, copiii și bătrânii instituționalizați. “Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal, pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la patru milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Protejați-vă! O persoană poate avea ambele infecții simultan
Specialiștii Ministerului Sănătății solicită farmaciilor să se aprovizioneze din timp cu vaccinul antigripal pentru acest sezon. Având în vedere situația epidemiologică, aceștia recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să-și achiziționeze vaccinul și să se imunizeze. Anul acesta, vaccinarea antigripală este mai importantă ca niciodată. Suprapusă cu noul coronavirus, gripa sezonieră poate fi mult mai periculoasă. „Sunt persoane care vor avea poate ambele infecții simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta și persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidități sunt vulnerabile și pentru gripă și pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă și de data asta trebuie ca oamenii să înțeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă și să se vaccineze. Au o șansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă – n.r.) să fie mai ușor impactul bolii respective asupra organismului”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, recent, într-o intervenție, la Digi 24.
Atenție! Și gripa ucide, nu numai coronavirusul!
Gripa sezonieră provoacă anual între 291.000 și 646.000 de decese la nivel mondial, conform unei analize a datelor prelevate din 47 de țări, făcută publică, recent, de experți internaționali. Cifra depășește estimările de până acum, potrivit cărora între 250.000 și 500.000 de oameni mor anual din cauza gripei sezoniere. „Aceste descoperiri ne amintesc de gravitatea gripei și de faptul că prevenirea acesteia ar trebui să reprezinte o prioritate la nivel mondial”, a subliniat, într-o declarație, Joe Bresee, director asociat pentru sănătate globală în cadrul Diviziei pentru Gripă a Centrului de control și prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite. Gripa este o boală infecțioasă acută a căilor respiratorii cauzată de virusul gripal A sau B, care apare în izbucniri epidemice aproape în fiecare iarnă. Perioada în care infecția are o frecvență mai crescută este noiembrie-martie. Deoarece virusul gripal se găsește sub o mare varietate de subtipuri și tulpini, care se modifică de la an la an, chiar și persoanele vaccinate pot face gripă, dar severitatea bolii va fi mai ușoară, spun medicii. Boala se transmite foarte repede de la o persoană la alta, prin picăturile de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire. Contagiozitatea este de 1-2 zile înainte și 4-5 zile după debutul bolii.
Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a îmbolnăvirii
“Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și se recomandă tuturor și mai ales celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire. Aceștia trebuie să solicite vaccinul gratuit”, avertizează specialiștii Ministerului Sănătății. Așadar, mai mult decât oricând, este indicat să mergem la medicul de familie și să cerem să fim vaccinați! Chiar dacă vom face boala, vom fi feriți de complicațiile care pot cauza decesul. Respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor, spun medicii.