dav

Marți, pe 25 februarie, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) s-au aflat la Gruiu. Însoțiți de specialiștii în sănătatea pediatrică, ei au ajutat elevii să învețe să trăiască sănătos, în cadrul celei de a 67-a ediție a Campaniei de „Prevenție și educație pentru sănătate“.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 492, ediția print

Astfel, 300 de elevi de la școala din Gruiu, împărțiți pe grupe de vârstă, au primit informații de la specialiști despre cum să se îngrijească singuri de igiena lor personală, cum să-și îngrijească dantura corect și cum să evite și ce să facă dacă se află într-o situație de bullying. Ca de fiecare dată, voluntarii CMN au venit încărcați cu daruri pentru elevi, pe care le-au oferit la final. Acestea constau în produse de igienă personală și alte obiecte care să-i ajute să-și mențină sănătatea intactă. „Acțiunile acestea sunt foarte interesante și deosebit de utile pentru copii. Ei capătă niște informații de la persoane autorizate. Foarte important este ca după ce pleacă de la întâlnirea cu voluntarii să pună în practică ceea ce le povestim la aceste întâlniri“, a spus medicul stomatolog Georgeta Mihu.

„Copiii au făcut parte din două categorii de vârstă. Cu toții au fost foarte deschiși și curioși. De aceea, am structurat prezentările astfel încât fiecare să înțeleagă. Dacă celor mici le-am vorbit despre cum să se calmeze, celor mari le-am vorbit direct de fenomenul de ­bullying, despre ce implică acesta, cum să îl identifice și ce e de făcut atunci când chiar ei sunt victimele unui asemenea fenomen sau sunt cei care îl încep“, a spus psihologul Raluca Simion. Elevii din Gruiu au primit, așadar, o mulțime de sfaturi folositoare în viața cotidiană, direct de la profesioniștii din domeniu. „Astăzi (n.r. – 25 februarie), am avut un medic stomatolog, un psiholog, dar și un medic primar pediatru care le-a transmis copiilor informații extrem de utile din experiența sa de zeci de ani. Consider că a fost o campanie utilă pentru comunitate, deoarece au fost multe informații noi pentru acești copii și pe care le vor transmite mai departe prietenilor și familiilor lor. Este o activitate foarte utilă pe care o vom continua în acest an și în anii următori, pentru că vine să ajute copiii din mediul rural să aibă acces la informații foarte utile și corecte, mai ales că aici informațiile ajung puțin mai greu. În mediul rural, în special, lipsește medicul școlar care ar trebui să îi sprijine din acest punct de vedere al prevenției și este de bun augur prezența acestor medici la sate și comune“, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Campania de la Gruiu s-a desfășurat exemplar și datorită implicării părintelui Gabriel Darie, parohul Parohiei Gruiu, care este și părintele spiritual al copiilor din această localitate. „Deși, sunt de puțin timp în această comunitate, în Parohia Gruiu, încercăm să sprijinim atât cât se poate fiecare acțiune care are în centru copiii, pentru că ei sunt bucuria noastră, dar și alte categorii de vârstă, categorii sociale din parohia noastră care au nevoie de ajutorul și de sprijinul nostru. Astăzi, ne-am bucurat de prezența voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și suntem recunoscători pentru ajutorul primit în această campanie de «Prevenție și educatie pentru sănătate» care a adus informații prețioase pentru copiii noștri și care se adaugă la bagajul de cunoștințe al fiecărui copil“, a spus părintele Gabriel Darie, parohul Parohiei Gruiu. Peste 16.000 de persoane din București și 14 județe ale țării și Republica Moldova au beneficiat, până în prezent, de acțiunile desfășurate în cadrul Cam­paniei de „Prevenție și educație pentru sănătate“. Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Părinte Daniel, și sub coordonarea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru.