Grație campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin” demarată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic București (IOB), 30 de femei din comuna Corbeanca și-au făcut sâmbătă, 29 februarie, testul Babeș Papanicolau și controlul primar al sânilor, gratuit. Acțiunea a avut loc în cadrul primei ediții din acest an a programului și a 26-a de la debutul din ianuarie 2018. Astfel, 700 de reprezentante ale sexului frumos și-au controlat sănătatea gratuit, în ultimii doi ani.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 492, ediția print

„Sunt medic chirurg oncolog la Institul Oncologic București. Din păcate, în cadrul institutului vedem cancere în fază avansată atât de col uterin, cât și de sân. M-am gândit că prin activitatea mea pot să ajut aceste femei, să depistăm cancerul sau leziuni displazice, leziuni incipiente care tratate pot asigura o stare de sănătate bună a femeilor și supraviețuire îndelungată. Așa că, împreună cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, coordonați de părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, ne-am hotărât să mergem în comunitățile din Ilfov, să ajutăm oamenii în investigația de cancer de col uterin și un examen clinic de sân. Doamnele din localitate au primit foarte bine această vizită și ne bucurăm că din ce în ce mai multe comunități au aflat de venirea noastră în Ilfov și sunt bucuroase că vine cineva în întâmpinarea lor, în sânul comunității. Rezultatele se vor afla în 2-3 săptămâni, și dacă descoperim ceva, atunci le putem ajuta prin investigații suplimentare sau tratament”, a spus dr. Virgil Prunoiu, medic primar oncolog de la Institul Oncologic București și voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. 

Dr. Mihaela Cartiș, medicul de familie din localitate care a găzduit evenimentul, a explicat cât de importantă este această campanie pentru sănătatea femeilor. „Este extraordinară inițiativa, pentru că mai ales în zonele rurale femeile se deplasează foarte greu către medic și pentru investigații și pentru un consult obișnuit și cu atât mai mult pentru o analiză de această anvergură, și atunci a fost extraordinară ideea. În zona noastră, adresabilitatea este foarte scăzută pentru investigații de tip Papanicolau sau investigații de sân și a fost un moment extraordinar. Femeile au primit informația cu mare bucurie. Noi sperăm în continuare în colaborarea cu Patriarhia pentru acest eveniment, pentru că știm din situațiile anterioare, din anii trecuți, la început demarează un pic mai greu până când lumea capătă încredere, înțelege că cineva se ocupă de ei cu adevărat și vor să vină să le ofere un serviciu de calitate și în ajutorul lor, cu bani mai puțini sau gratuit în cazul ăsta și atunci se interesează și sperăm ca în edițiile următoare să fie un număr și mai mare de femei. Îmi doresc din tot sufletul să continue campania și să putem să mai aducem în zona noastră acești specialiști”, a spus dr. Cartiș.

De altfel, și Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor CMN, a vorbit despre efectele benefice ale acțiunii, în general. „Ne bucurăm că beneficiarele campaniei au lăudat această inițiativă, cu siguranță vom reveni aici, mai ales că doamna doctor ne-a oferit tot sprijinul. Acum, a văzut despre ce este vorba, a cunoscut medicii și, cu siguranță, data viitoare va reuși să mobilizeze și mai multe femei care doresc să beneficieze de serviciile campaniei noastre. De altfel, campania este extrem de utilă pentru că beneficiarele edițiilor precedente au aflat din timp de problemele de sănătate cu care se confruntau. Subliniez faptul că au fost cazuri de cancer aflate în stadiul incipient care au fost rezolvate la timp, au fost cancere de sân care, de asemenea, au fost depistate prin această campanie. Reiterez că examinarea primară la sân a fost inclusă în pachetul de servicii medicale al campaniei la un an de la demararea acestui protocol încheiat între Patriarhia Română și Institutul Oncologic București. De alt­fel, au fost situații când, în urma diagnosticării beneficiarelor noastre, s-a trecut chiar și la operații la sân și astfel s-a rezolvat problema la timp. Știm foarte bine că, din păcate, spitalele din România sunt pline de multe cazuri cu complicații, pentru că oamenii nu se prezintă la timp la medic. Prin urmare, utilitatea campaniei noastre rezultă tocmai din depistarea precoce a eventualelor leziuni oncologice”, a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Programul a avut un real succes și datorită preoților din localitate, care s-au implicat în informarea, în prealabil, a femeilor cu privire la organizarea programului. „Pentru noi și pentru doamnele de aici din localitate este foarte importantă campania de «Prevenție și depistare a cancerului de col uterin» derulată de către voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, pentru că depistarea problemelor de sănătate la timp facilitează vindecarea completă a pacientelor”, a spus părintele Cosmin Manea, parohul Parohiei Tamași, din comuna Corbeanca.