Soborul de preoți, condus de părintele arhim. Clement Haralam, Eclesiarh mare al Catedralei Patriarhale alături de părintele Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov, a săvârșit o slujbă înălțătoare, demnă de un sfânt voievod, apărător de țară și ctitor de lăcașuri sfinte

Marți, 26 septembrie. Toată așezarea creștină din comuna Gruiu a fost în sărbătoare. Voievodul Neagoe Basarab, un chip cu rară asemănare în istoria noastră, a fost prăznuit și omagiat grandios, în sânul Mănăstirii Snagov.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 371, ediția print  16-page-001

Cel mai cult domn al Țării Românești, binecredinciosul voievod Neagoe Basarab, a avut parte de o cinstire maiestuoasă în ziua hramului. Un sobor de preoți, condus de părintele arhim. Clement Haralam, Eclesiarh mare al Catedralei Patriarhale alături de părintele ­Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov, a săvârșit o slujbă înălțătoare, demnă de un sfânt voievod, apărător de țară și ctitor de lăcașuri sfinte. După slujbă, toți rugătorii care s-au aflat în biserică la marele praznic au retrăit momente importante din istoria țării. Cuvântarea  de suflet a părintelui arhim. Clement Haralam, a amintit de marile creații literare și de viața spirituală și duhovnicească a poporului nostru, care a cunoscut o strălucită înflorire în timpul domniei lui Neagoe Basarab.

Părintele arhim. Clement Haralam, Eclesiarh mare al Catedralei Patriarhale: „Sfântul Neagoe Basarab a fost un Domn al culturii, spiritualității și Prinț al Păcii”

„Deși nu a trăit mult aici, pe pământ, Sfântul Neagoe Basarab trăiește o veșnicie în Ceruri, prin milostenia lui, prin faptele lui, prin legătura pe care a avut-o cu Dumnezeu și cu sfinții care sunt prietenii lui Dumnezeu. A fost un mare om, un mare trăitor și binefăcător al țării noastre fiind considerat «Domn al culturii, spiritualității și Prinț al Păcii». Deși sunt atât de vechi, învățăturile lui sunt, și astăzi, o capodoperă pentru literatura noastră. Sfântul Neagoe Basarab s-a remarcat prin construirea de lăcașuri de cult, Mănăstirea Snagov, important monument istoric și de artă feudală, fiind una dintre marile sale ctitorii. Pentru felul în care a trăit pe pământ, a fost sanctificat. Învățăm de la Sfântul Neagoe Basarab că viața noastră aici, e destul de scurtă, oricâți bani am avea și trebuie să ne pregătim pentru viața din Ceruri. Să luăm exemplul său! Deși în viața aceasta a trăit ca un împărat, nu a pus preț pe cele materiale, decât ca să facă bine altora, aflați în nevoie. Nu s-a lipit cu nimic de cele lumești, ci de cele sufletești. Dumnezeu l-a înzestrat cu atâtea bunătăți sufletești și materiale, iar el a făcut milostenie pentru tot poporul”, a spus părintele arhim. Clement Haralam, Eclesiarh mare al Catedralei Patriarhale, în cuvântarea sa de suflet. De altfel, acesta i-a transmis părintelui stareț ­Varahiil, binecuvântări arhierești și doriri de bine din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul unuia dintre cele trei hramuri ale Mănăstirii Snagov.

Părintele ­Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov: „Opera și arta lui aici se văd”

Pentru toate binecuvântările primite, starețul Varahiil Bănățeanu și-a îndreptat gândurile alese spre Dumnezeu și spre toți cei ce i-au fost aproape la marele praznic și în toate momentele importante ale bisericii. „Sfântul Neagoe Basarab a dat strălucire acestei mănăstiri și, iată, opera și arta lui aici se văd! Mulțumim tuturor celor ce ne-ați fost alături de noi astăzi, în rugăciune, dar și celor ce n-au putut fi cu noi, la acest praznic! Mulțumim părintelui Clement pentru toate binecuvântările și părintelui Protoiereu Cristian Burcea care ne-a arătat mereu dragostea sa față de biserică și ne-a ajutat întotdeauna, în nevoile noastre! Din inimă, ne rugăm Maicii Domnului și sfinților ocrotitori ai acestui lăcaș să vă îmbogățească cu darurile Cerești și să vă dea, tuturor, sănătate și o viață binecuvântată”, a spus părintele ­Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov.

Înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a fost Domn al Țării Românești între anii 1512 – 1521. În perioada voievodală, el a făcut donații generoase mănăstirilor ortodoxe din Țara Românească și din toate țările din Balcani. Biserica actuală a Mănăstirii Snagov este construită din caramidă, în stil bizantin, de către domnitorul Neagoe Basarab, între anii 1517-1521. Tot în timpul domniei sale a fost construită și Mănăstirea Curtea de Argeș, în jurul căreia s-a țesut legenda Meșterului Manole. De ­altfel, acolo se odihnesc și rămășițele pământești ale voievodului. Pentru faptele sale sfinte, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe 8 iulie 2008, cu dată de prăznuire 26 septembrie.