Scandal pe tema impozitării veteranilor de război

Premierul Dacian Cioloș a răspuns dur la declarațiile președintelui PSD, Liviu Dragnea, care a acuzat guvernul de tehnocrați de „lipsă de respect” față de veteranii de război și a amenințat cu o moțiune de cenzură.

Scandalul a început de la interpretarea dată Codului Fiscal cu privire la impozitarea locuințelor veteranilor de război și a văduvelor sau soțiilor acestora. Însă, în primul rând, nu e vorba de veterani, ci de soţiile lor, şi, în al doilea rând, nu e vorba de o măsură luată de Guvernul Cioloş, ci de Codul Fiscal elaborat de Guvernul Ponta şi asumat de PSD. Cu toate acestea, Liviu Dragnea a formulat un atac virulent la adresa Guvernului Cioloș, în această privință. „De la 1 iunie, aceşti oameni, care s-au sacrificat pentru România, luptând în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, sunt somaţi de administraţiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiţi prin lege (Codul fiscal). Aceeaşi măsură se aplică şi persoanelor cu handicap. Anterior, Guvernul Cioloş impozitase şi pensiile veteranilor, ceea ce i-a adus pe aceştia în situaţia de a returna sume de bani din pensie. Încercarea reprezentanţilor veteranilor de a se consulta cu premierul sau cu alţi responsabili guvernamentali a eşuat. Pur şi simplu, n-a vrut nimeni să stea de vorbă cu ei”, a scris Dragnea, într-un comunicat de presă al PSD.

 

Premierul Cioloș dă o replică dură

„Vreau să clarific în primul rând un lucru. Acest guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilităţi fiscale sau să impună alte taxe şi impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări. Hotărârea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal. Cu experienţa dumnealui în administraţie, domnul Dragnea ar trebui să ştie aceste lucruri. (…) Nu voi mai accepta ca unii să mineze terenul şi să pună apoi problemele pe umerii tehnocraţilor”, a replicat Cioloș la acuzele lui Dragnea, după întâlnirea avută cu fermierii la Afumați. „Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învăţat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om şi căruia îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi. Am crescut cu aceste repere, cu respectul faţă de oamenii cărora le datorăm această ţară”, a mai adăugat premierul. El a mai precizat că Guvernul urmează că corecteze aceste „inepții” printr-o ordonanță de Guvern.