Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social a lansat proiectul ”Guvernare transparentă, deschisă și participativă – standardizare, armonizare, dialog îmbunătățit”, prin care se urmărește crearea unei platforme privind transparența actului de guvernare la nivel central și local.

Managerul proiectului, Mihai Drăgulănescu, a explicat că scopul acestui program este creșterea gradului de transparență a actului de guvernare la nivel central și local.

”Practic, noi o să creăm o platformă care se va numi transparenta.gov.ro, iar în timp, sperăm cât de repede posibil, toate autoritățile centrale și locale își vor crea un mecanism pe site-ul propriu standardizat, în care prezintă toate pachetele de date sau documentele care se supun legislației privind transparența. (…) Ro­mânia se află într-un clasament al transparenței destul de jos în momentul de față, pentru că toate deciziile la nivelul administrației par a fi netransparente, nu înseamnă neapărat că este și în situația de față”, a spus Drăgulănescu. Acesta a arătat că obiectivele proiectului sunt creșterea capacității instituțiilor publice de a asigura părților interesate un nivel ridicat de acces la informații pentru a ușura sarcinile din acest domeniu ale funcționarilor și pentru a șterge impresia cetățeanului că instituțiile au ceva de ascuns.

”211 instituții, și anume ministerele, prefecturile, consiliile județene, primăriile de municipiu și primăriile de sector din București vor beneficia de acest proiect. Noi vom începe să oferim acestor instituții suport în implementarea oricăror măsuri pe transparență decizională. Până la finalul acestui proiect, cele 27 de ministere actuale trebuie să aibă realizat, în format complet, site-ul cu toate informațiile publice care se supun Legii 544. Rezultatul așteptat este îmbunătățirea cunoș­tințelor și competențelor personalului, iar pe viitor dorim ca orice responsabil cu transparența din cadrul unei autorități publice să știe foarte clar ce are de făcut și toți să lucreze în același mod”, a menționat Drăgulănescu.

Proiectul are valoarea financiară de aproximativ 1,5 milioane de lei, din care cofinanțare de la bugetul de stat este de 15%, restul banilor venind de la Comisia Europeană

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.345